Predstavnički dom odobrio novi zakon o MIO u FBiH

Predstavnički dom odobrio novi zakon o MIO u FBiH

Novi federalni zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO) odobrili su većinom glasova na izvanrednoj sjednici izaslanici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Ujedno su Vlada FBiH i Federalni zavod MIO obvezani posebnim zaključkom Doma da u narednih šest mjeseci prate provedbu zakona i predlože njegove izmjene kojima bi ispravili osnovne nedostatke, a sve u cilju održivog mirovinskog sustava i otklanjanja eventualnih diskriminatornih odredbi, posebno onih koje se odnose na radnike s najnižim primanjima.

Prijedlog novog federalnog zakona o MIO je odobren s 51 glasom u Zastupničkom domu koji ima ukupno 98 članova.

Za sutra je najavljena i izvanredna sjednica Doma naroda u čijem je predloženom dnevnom redu također ovaj zakon.

Predložila ga je Federalna vlada, a ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača obrazložio je zastupnicima  da će taj akt uvesti pravičniji sustav i novi bodovni način za obračun visine mirovina, zasnovan na visini prosječne plaće u FBiH, broju godina staža osiguranika i uplaćenim doprinosima.  Ustvrdio je da će zakon stablizirati mirovinski fond, što će omogućiti redovnu isplatu mirovina.

Parlamentarna rasprava o zakonu odvijala se danas uporedo s protestom članova Saveza samostalnih sindikata u BiH te bivših boraca, koji su ispred zgrade u kojoj je sjedište Parlamenta ustvrdili da će zakon negativno pogoditi radnike u realnom sektoru i radnike bivše borce.

Demonstranti su i dalje na platou ispred zgrade.

U nastavku sjednice, jedna od točaka dnevnog reda bit će informacija o statusu boračke populacije u FBiH.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar