Pregovori o klimi: Prag iznad kojeg stručnjaci predviđaju nepovratne i dramatične posljedice

Pregovori o klimi: Prag iznad kojeg stručnjaci predviđaju nepovratne i dramatične posljedice

Dvotjedni pregovori o klimi održavaju se u Limi, a na njima se očekuje odlučujući napredak prema multilateralnom sporazumu borbe protiv globalnog zagrijavanja koji bi trebao biti zaključen potkraj 2015. u Parizu.

''Uskoro će nestati mogućnost djelovanja na smanjenje emisija plina s učinkom staklenika kako bi se ograničilo zagrijavanje na 2 stupnja C'', rekao je Manuel Pulgar, ministar okoliša Perua, na otvorenju 20. konferencije stranaka (COP) članica UN-ove konvencije o klimi.

Oko 10.000 ljudi, državnih izaslanstava, nevladinih organizacija, stručnjaka i novinara dolazi u glavni grad Perua.

''Nemojmo propustiti tu priliku'', dodao je peruanski dužnosnik i podsjetio da znanstvenici sve jasnije upozoravaju na opasnosti, dok postoje brojne prednosti akcija protiv zagrijavanja koje nikada nisu bile jasnije.

Svima je jasno da je potrebno hitno djelovati na mnogo ambicioznijoj razini jer emisije plina s učinkom staklenika neprestano rastu (+2,2 posto godišnje).

Međunarodna zajednica postavila si je zadatak da ograniči zagrijavanje na 2 stupnja C u odnosu na predindustrijsko vrijeme, prag iznad kojeg stručnjaci predviđaju nepovratne i dramatične posljedice za brojne regije.

U sadašnjem ritmu planet se kreće prema povišenju temperatura za oko 4 stupnja do kraja stoljeća. Dužnosnica za klimu u UN-u Chirstiana Figueres pozvala je na hitnu akciju nakon što je podsjetila da bi 2014. mogla biti najtoplija godina u povijesti.

''Nažalost, temperatura i dalje raste, površina ledenjaka i dalje se smanjuje i globalna razina oceana se povećava'', naglasio je u Limi indijski klimatolog Rajendra Pachauri, predsjednik Međuvladine skupine stručnjaka o klimi (IPCC).

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar