Prehrana voćnjaka
Vrlo važna mjera, uz pravilan rez, je i redovita gnojidba koja se provodi stajnjakom i mineralnim gnojivima.
Stajnjakom se gnoji kasno na jesen, pred zimu, kako bi se osigurala organska hranjiva i poboljšala struktura tla. Mineralna gnojiva s malom količinom dušika i većom količinom fosfora i kalija dodaje se također pred zimu, ali nije kasno dodati još i sada za onoga tko to nije izvršio. Pred kretanje vegetacije dodaju se mineralna gnojiva s više dušika za bujniji rast voćki i vinove loze.
Gnojidba treba biti prilagođena visini prinosa i fazi razvoja voćaka i vinove loze. Naime, kod većih prinosa voćke uzimaju veće količine biljnih hranjiva, pa ih treba obilnije gnojiti nego ona stabla koja daju manji rod. S obzirom na različite zahtjeve voćaka u pojedinim fazama razvoja, treba reći da su potrebe za gnojidbom manje u prvim godinama razvoja dok stabla ne stupe u rod, da su te potrebe srednje velike na početku rađanja, a najveće u doba intenzivnog roda voćaka.
Što se tiče stanja plodnosti tla, gnojidbu voćaka treba provoditi tako da se na plodnijim tlima primjenjuju manje, a na siromašnijim veće količine gnojiva.