Prekogranična suradnja: 57 milijuna eura za jačanje zdravstva, turizma…

Prekogranična suradnja: 57 milijuna eura za jačanje zdravstva, turizma…

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Agencije za regionalni razvoj i Vlade Županije Posavske u Orašju je u utorak održana radionica “Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.”

Kako je priopćeno iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tijekom jednodnevne radionice predstavljen je program, kao i rezultati prvog poziva i najava drugog poziva, te je pojašnjeno što se točno može financirati.

Usto, predstavljena su i iskustva korisnika u pripremi, zatim pisanju projektnog prijedloga, iskustva pisanja projektnog prijedloga (na što treba obratiti pozornost, pronalaženje partnera i suradnja, postupak optimizacije proračuna, ugovaranje…).

Savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH Žana Ćorić naglasila je kako prostor za prekograničnu suradnju postoji i da su potencijali jako veliki.

– Cilj je našeg posjeta vrlo konkretan i vrlo operativan. Nastojimo okupiti i educirati ljude koji imaju ideje i predlažu projekte, kako bi stekli vještine i znanja u što boljoj pripremi za prijavu na EU projekte, jer u pitanju su veliki iznosi. Novi poziv za IPA program prekogranične suradnje kreće uskoro, početkom proljeća, pa smo pojačali i intenzivirali radionice –  naglasila je Ćorić.

Podsjetila je i na projekte koje Vlada RH financijski podupire u BiH, a kojim se potiču i jačaju obrazovni, zdravstveni, znanstveni i infrastrukturni kapaciteti Hrvata u BiH.

Uime Vlade Županije Posavske, predsjednik Marijan Klaić zahvalio je organizatoru skupa – Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na svemu što čini za Hrvate u ovom dijelu BiH, posebice na angažmanu oko pripreme i organizacije ovakvih radionica.

– Suradnja nas i na ovaj način zbližava, a ako smo zajedno, onda smo jači i u segmentu apliciranja prema projektima iz EU fondova. Projektima možemo podići standard našeg stanovništva, dati mogućnost ljudima za posao kako bi se zadržali na prostoru Županije Posavske, odnosno u Bosni i Hercegovini – kazao je premijer Klaić.

Pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Kristina Bilić izrazila je zadovoljstvo dolaskom u Orašje te je istaknula kako je to prilika da se poboljša prekogranična suradnja i da se jedinicama lokalne i regionalne samouprave da podrška te da im se pomogne kako bi jačali svoje kapacitete.

–  Iskreno se nadam da ćemo, što se tiče ove financijske perspektive, uspjeti implementirati 57 milijuna eura koji su nam na raspolaganju, i time doprinijeti jačanju socijale, zdravstva, turizma, zaštite okoliša, energetike i isto tako poticati poduzetništvo na ovim prostorima – kazala je Bilić.

Ravnateljica Agencije za regionalni razvoj RH Stela Arneri ustvrdila je kako se početkom travnja 2018. očekuje novi javni poziv iz ovoga projekta, za kojega su predviđena 22 milijuna eura. Aplicirati mogu sve javne ustanove, udruge civilnog društva i nevladine organizacije, osim trgovačkih društava i privatnih tvrtki.

Radionica u Orašju je druga u nizu radionica koje će biti održane u BiH, a kojima je cilj, između ostalog, jačanje kapaciteta hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te poticanja prekogranične i regionalne suradnje između Republike Hrvatske.

Na radionici je sudjelovalo 50 predstavnika tijela državne uprave, jedinica lokalne i područne samouprave i poduzeća u njihovom vlasništvu, te agencija iz Županije Posavske, Brčko Distrikta i Tuzlanske županije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar