Prema prvim neslužbenim rezultata drugog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj Tomašević dobio dvostruko više glasova od Škore, Puljak vodi u Splitu

Prema prvim neslužbenim rezultata drugog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj Tomašević dobio dvostruko više glasova od Škore, Puljak vodi u Splitu

20:12 Tomašević i dalje izgleda uvjerljivo. Nakon 47 posto obrađenih glasačkih mjesta osvaja 93.122 glasa, dok je za Škoru glasalo 45.446 birača.

Prevedeno u postotke – Tomašević osvaja 65,80 posto, a Škoro 32,11 posto.


20:08 U Zadru je obrađeno 30 posto biračkih mjesta i čin se da će se voditi neizvjesna utrka do kraja prebrojavanja. HDZ-ov Dukić osvaja 2853 glasova, dok Vučetić ima 2616 glasova.

Marko Jelić vodi u utrci za šibensko-kninskog župana ispred Gorana Pauka. Jelić osvaja 9457 glasova nakon 58 posto obrađenih glasačkih mjesta, a Pauk 7141 glas.

Radimir Čačić je pred porazom u Varaždinskoj županiji. Anđelko Stričak ima 16.367 glasova, a Čačić osvaja 14.693 glasa. Obrađeno je 75 posto glasačkih mjesta.


20:05 U Rijeci je obrađeno 22 posto biračkih mjesta. Filipović je dobio 3675 glasova, a Štimac ima 3125.

U Osijeku Radić ima 11.549 glasova, a Mlinarević 6911 nakon 76 posto obrađenih biračkih mjesta. U Osijeku tako nema veće dileme – Ivan Radić novi je gradonačelnik Osijeka.


20:00 Počeli su pristizati i prvi rezultati iz DIP-a.

Tomislav Tomašević u Zagrebu u 20 sati osvaja 55.184 glasa, a Miroslav Škoro 26.119 glasova. Obrađeno je 28 posto biračkih mjesta.

U Splitu vodi Ivica Puljak s 7768 glasova, a Vice Mihanović ima 4730 glasova. Obrađeno je 25 posto biračkih mjesta.

Prerađeno u postotke, Puljak osvaja 62,15%, a Mihanović 37,85.


19:55 Kandidat za zamjenika gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet (Možemo! i partneri) ocijenio je u nedjelju da je teško da se prednost koju imaju po izlaznim anketama može preokrenuti u korist protukandidata Miroslava Škore do kraja večeri.

– Mislim da su građani nakon 20 godina upravljanja gradom poručili da im je dosta, ali isto tako da su se u drugom krugu kampanje odlučili za konstruktivno i pozitivno, dodao je Korlaet za Hinu.

Korlaet je kazao da je teško je da se taj postotak može promijeniti do kraja večeri, te da vjeruje da je Tomašević, zajedno sa njime i zamjenicom Danijelom Dolenec, novi gradonačelnički tim na čelu Zagreba.

Bitku za Zagreb uživo pratimo OVDJE!


19:50 Objavljeni su osvježeni podaci izlaznih anketa:

– U Zagrebu uvjerljivo pobjeđuje Tomislav Tomašević sa 67,30 posto, dok Miroslav Škoro osvaja 32,70 posto.

– U Splitu pobjeđuje Ivica Puljak s 59,78 posto, dok Vice Mihanović osvaja 40,22 posto.

– Ivan Radić osvaja 62,61 posto u Osijeku, dok njegov protukandidat Berislav Mlinarević ima 37,39 posto podrške.

– U Rijeci pobjeđuje Marko Filipović s 56,65 posto, dok Davor Štimac osvaja 43,35 posto.


19:47 Davor Božinović u središnjici HDZ-a komentirao je izlazne ankete. Novinari su ga pitali za situaciju u Splitu, gdje njihov kandidat Vice Mihanović gubi od Ivice Puljka.

– Nakon što je Split doživio procvat pod vodstvom HDZ-a i nakon što su birači glasovali na način da nisu kaznili čak ni antisemitske izjave. To je sve o čemu se moramo odrediti i zamisliti, rekao je Božinović.

– Mi smo uložili puno, a onda se dogodilo da je pobijedio kandidat koji je slao poruke koje su neprimjerene 21. stoljeću. Da je to bio kandidat HDZ-a, nije mi teško zamisliti što bi se dogodilo pa ni od strane medijskih kritika. No, ono što je najvažnije, pobijedili smo prvi put u Osijeku. HDZ je pobjednik i to je glavna poruka ovih izbora. Čujem da su neke stranke ostvarile svoj cilj, a dobile su jednu ili dvije županije. Što da mi onda kažemo? HDZ vodi hrvatski narod, voljom hrvatskog naroda, tako će biti i dalje, rekao je Božinović.

image

Davor Božinović

Damjan Tadic/Cropix

image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

image

Gordan Jandroković

Damjan Tadic/Cropix

image

Davor Filipović

Damjan Tadic/Cropix

image

Karlo Ressler, Mislav Herman

Damjan Tadic/Cropix


19:44 U kninski stožer Marka Jelića, kninskog gradonačelnika koji se kandididrao za šibensko-kninskog župana, novinari još nemaju pristupa. Čuju se samo oduševljeni uzvici koji prate dojave rezultata s pojedinih izbornih mjesta.

– Imamo 700 glasova prednosti!, javljaju iz Jelićevog stožera ekipi koja nestrpljivo čeka ispred vrata, piše Slobodna Dalmacija.


19:31 Kandidat za zamjenika Ivice Puljka Bojan Ivošević u razgovoru za Novu TV je rekao kako je lijepo vidjeti ankete i čuti ovakav izlazni rezultat.

– Svejedno, treba sačekati rezultate. Otkad imam pravo glasa na izborima, ne sjećam se da je ikad bila ovakva razlika. Ali treba sačekati službene rezultate, rekao je Ivošević.

Na pitanje čime su privukli birače na ovim izborima, Ivošević kaže:

– Naš tim je sinergija poduzetnika, znanstvenika, aktivista, ali imamo istu viziju ovog grada.

Bitku za Split uživo pratimo OVDJE!


19:25 – Pričekala bih prve službene rezultate, a onda ćemo čestitati pobjednicima. Teško da se ovakva razlika može dostići, rekla je Škorina kandidatkinja za zamjenicu Ana Lederer.

– Mi ćemo s pričom o razotkrivanju aktivizma nastaviti i nakon izbora. Bit ćemo čvrsta oporba. Politika je proces. Nismo se služili lažima, već istinom na kojoj ćemo i dalje raditi, rekla je Lederer.

Bitku za Zagreb uživo pratimo OVDJE!


19:20 Rezultate izlaznih anketa komentirala je za N1 Ivana Kekin iz platforme Možemo!.

– Trebamo sačekati prave rezultate. Nadali smo se što većoj razlici, ova je impresivna i daje nam legitimitet za promjene koje želimo donijeti. Ovako velik postotak još nitko nije imao u Zagrebu u drugom krugu, rekla je Kekin.

Dodaje kako su vodili pozitivnu kampanju, govoreći o problemima i rješenjima, dok je druga strana “vodila huškačku kampanju i nadamo se da se takve kampanje više neće događati”.

O eventualnim tužbama rekla je: “Sutra ćemo o tome.”

Govoreći o predaji dužnosti Kekin je rekla: “Krajem tjedna ide sastanak s vršiteljicom dužnosti, predaja zapisnika, financijsko izvješće itd. Mogu poručiti da će Zagreb prodisati, da će tranzicija vlasti biti blaga, građani neće osjetiti probleme u funkcioniranju gradskih službi. S dužnosnicima se mislimo naći i razgovarati”.

Bitku za Zagreb uživo pratimo OVDJE!


19:16 Sandra Benčić je za RTL komentirala prve izlazne ankete, rekavši da čestita svima Dan državnosti i da je to prekretnica u upravljanja gradova i općina, ali i u modelu razvoja.

Kako je kazala, Tomašević je dobio 68 posto, no dodala je da treba pričekati rezultate DIP-a. Ako ostane tako, to je velika pobjeda, rekla je.

– Mislim da su se svi građani uvjerili da u programu Možemo! nema ničeg ekstremnog. Ono što ima je ozbiljan zaokret u modelu upravljanja grada, u njegovom razvoju i u odnosu prema građanima koji plaćaju usluge u grada Zagreba i ono što im želimo pružiti za ono što plaćaju je kvalitetnija usluga i više usluga, rekla je Benčić za RTL.

Bitku za Zagreb uživo pratimo OVDJE!


19:13 Ivan Radić, novi gradonačelnik Osijeka, ako je suditi prema projekcijama izlaznih anketa, po prvi put doveo je HDZ na čelo toga grada.

– Zadovoljni smo rezultatom, fenomenalan je. Ali nema mjesta euforiji, rekao je Radić za Novu TV.

Bitku za Osijek uživo pratimo OVDJE!


19:12 Marko Filipović, koji po anketama pobjeđuje na izborima za gradonačelnika Rijeke, rekao je da je rezultat u okviru njegovih očekivanja.

– Nema razloga da ne ostanu ovakvi rezultati, izlazne ankete su i u prvom krugu bile vjerodostojne, rekao je Filipović u prvoj reakciji za Novu TV.

Dodao je da nastavljaju razgovore s prirodnim partnerima, sa svima od centra lijevo.

– Sve ide u tom pravcu da ćemo imati stabilnu većinu u Gradskom vijeću, rekao je Filipović.

Bitku za Rijeku uživo pratimo OVDJE!


19:10 Nakon što su objavljene prve izlazne ankete u stožeru Ivice Puljka slave. Kandidat za Puljkovog zamjenika, nezavisni Antonio Kuzmanić, dao je izjavu za Novu TV.

– Za nas su ove izlazne ankete odlične. Očekivali smo ovako nešto, ali bih se prvo zahvalio biračima koji su izašli i dali nam povjerenje, rekao je Kuzmanić.

– Mislim da su ljudi prepoznali promjenu i pošteni odnos prema gradu, rekao je Kuzmanić.

Iz Stožera Vice Mihanovića zasad nisu željeli dati izjavu za medije.

Bitku za Split uživo pratimo OVDJE!


19:06 Igor Peternel iz Domovinskog pokreta komentirao je rezultate izlazne ankete.

– Prije dva tjedna izlazne ankete su Miroslava Škoru smjestile na treće ili četvrto mjesto. U izlaznim anketana uglavnom sudjeluju lijevo-liberalni birači. No, ako rezultati ostanu ovakvi, mi ćemo prvi čestitati, izjavio je Peternel.

Dodaje i kako je ovo rezultat kakav je očekivao od prvih izlaznih anketa, ali i da se i dalje nadaju i priželjkuju pobjedu.

Bitku za Zagreb uživo pratimo OVDJE!


19:02 Bili smo u stožeru platforme Možemo! u trenutku kad su objavljene izlazne ankete i, očekivano, rezultati su dočekani s oduševljenjem.

image

Stožer platforme Možemo! i Tomislava Tomaševića

Goran Mehkek/Cropix

image

Stožer platforme Možemo! i Tomislava Tomaševića

Goran Mehkek/Cropix

image

Stožer platforme Možemo! i Tomislava Tomaševića

Goran Mehkek/Cropix

image

Stožer platforme Možemo! i Tomislava Tomaševića

Goran Mehkek/Cropix

image

Stožer platforme Možemo! i Tomislava Tomaševića

Goran Mehkek/Cropix

image

Stožer platforme Možemo! i Tomislava Tomaševića

Goran Mehkek/Cropix

image

Stožer platforme Možemo! i Tomislava Tomaševića

Goran Mehkek/Cropix

Bitku za Zagreb uživo pratimo OVDJE!


19:00 Zatvorena su birališta u Hrvatskoj. HRT Nova TV objavili su prve izlazne ankete koje je proveo Ipsos, a rezultati su sljedeći:

– U Zagrebu uvjerljivo pobjeđuje Tomislav Tomašević sa 68,27 posto, dok Miroslav Škoro osvaja 31,73 posto.

– U Splitu pobjeđuje Ivica Puljak s 59,19 posto, dok Vice Mihanović osvaja 40,81 posto.

– Ivan Radić osvaja 63,14 posto u Osijeku, dok njegov protukandidat Berislav Mlinarević ima 36,86 posto podrške.

– U Rijeci pobjeđuje Marko Filipović s 57,84, dok Davor Štimac osvaja 42,16 posto.


U 19 sati zatvaraju se birališta u drugom krugu lokalnih izbora. S krajem glasanja u Hrvatskoj, završava i izborna šutnja pa će točno u 19 sati biti poznati i rezultati izlazne ankete.

Do nedjelje u 16,30 glasovalo je 29,18 posto, što je 6,36 posto manje nego u prvom krugu kada je glasovalo 35,54 posto. U drugom krugu lokalnih izbora prije četiri godine do 16,30 glasovalo je 27,45 posto birača.

Od tri milijuna i 230 tisuća birača s pravom glasa, svoje je biračko pravo ove nedjelje iskoristilo njih 875 tisuća.

U glavnom gradu, Zagrebu, glasovalo je 34,33 posto, približno kao u prvom izbornom krugu (34 posto).

Slabiju izlaznost nego u prvom krugu imaju Split, gdje je glasovalo 32,3 posto birača (prije 14 dana 33,7 posto), ali i Osijek gdje je glasovalo 21,53 (28,7 posto) i Rijeka 26,33 posto (28,2 posto).

Rekorderi po izlaznosti među gradovima su Gospić, gdje je glasovalo čak 51,05 posto birača, i Pazin gdje je to učinilo 38,84 posto.

Među županijama rekorderi po izlaznosti su Ličko senjska (44,03 posto) i Krapinsko-zagorska županija (40,56), najmanju izlaznost imale su Zagrebačka (22,91 posto) i Istarska županija (23,32 posto).

Dobru izlaznost, 31,4 posto, bilježi i Sisačko-moslavačka županija u kojoj se uz 311 ‘normalnih’ biračkih mjesta glasuje i u 25 šatora.

Birači u nedjelju biraju načelnike 87 općina, gradonačelnike 56 gradova i Grada Zagreba, te 14 župana.

Drugi se krug održava  432 grada i općine, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića, izbore motri nešto više od 8300 promatrača.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar