Premijer Novalić, prvooptuženi u aferi ‘Respiratori’, od Pehara traži potpisivanje ugovora s dobavljačima bez kompletne dokumentacije i prijeti mu smjenom

Premijer Novalić, prvooptuženi u aferi ‘Respiratori’, od Pehara traži potpisivanje ugovora s dobavljačima bez kompletne dokumentacije i prijeti mu smjenom

Ukoliko Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH do ponedjeljka, 15. ožujka, u 10 sati ne potpiše ugovore s dobavljačima za nabavku cjepiva protiv korona virusa ‘Sputnjik V’, Vlada FBiH tražit će smjenu direktora Zavoda Davora Pehara, potvrđeno je za medije iz ureda premijera federalne vlade Fadila Novalića. Podsjetimo Vlada FBiH je na sjednici u četvrtak 11. ožujka, donijela je odluku o nabavci 350 tisuća ruskih cjepiva ‘Sputnjik V’ protiv COVID-a 19, a kao dobavljači odabrane su tvrtke ‘Krajina grupa’ i ‘MGM Kakanj’. – piše republika.info

Sam premijer Novalić za medije je izjavio kako “još nije potisan ugovor sa dobavljačima iako je Zavod za javno zdravstvo imao svu potrebnu dokumentaciju” te da je “Naložio Zavodu rad i tijekom vikenda” i da “u ponedjeljak u 10 sati sve mora biti potpisano”.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH do sada se nisu oglašavali na prijetnje premijera o smjeni direktora Pehara, no to su danas učinili istaknuvši kako određeni dobavljači cjepiva, MGM Farm d.o.o Kakanj i Krajinagroup, nisu dostavili cjelokupnu traženu dokumentaciju

“Tragom netočnih informacija koje su se pojavile u javnosti, a u kojima se navodi da Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH na čelu s prim.dr Davorom Peharom ne želi potpisati ugovore za nabavu cjepiva za potrebe Federacije BiH, kao i da je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH taj koji je trebao odabrati veleprometnike koji će nabaviti cjepiva, želimo vas izvijestiti sljedeće:

“Dana 08.03.2021. godine Vlada Federacije BiH formirala je ad hoc grupu koja je obavila razgovore s veleprometnicima koji su izrazili zainteresiranost i spremnost da nabave cjepivo protiv COVID-19. Informacije o rezultatima obavljenih razgovora ad hoc grupa dostavila je Vladi Federacije BiH koja je na sjednici održanoj u četvrtak, 11.03.2021. godine odabrala veleprometnike MGM Farm d.o.o Kakanj i Krajinagroup kao dobavljače, te zadužila Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH da s njima potpiše ugovore.

U petak, 12.03.2021. godine, u Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH stiglo je pismo namjere koje je potpisao premijer Federacije BiH Fadil Novalić i isto je odmah proslijeđeno veleprometnicima koje je Vlada Federacije BiH odabrala

Istog dana, Vlada Federacije BiH dala je rok Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH da do ponedjeljka, 15.03.2021. godine do 10:00h potpiše ugovore s odabranim veleprometnicima. Rok odabranim veleprometnicima za dostavu potrebne dokumentacije Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH bio je 13.03.2021. godine do 11:00h (subota).

Napominjemo da do ovog trenutka nismo dobili potrebnu dokumentaciju od veleprometnika MGM Farm d.o.o Kakanj, kao ni potpunu dokumentaciju od veleprometnika Krajinagroup, čime se još uvijek nisu stekli uvjeti za potpisivanje ugovora sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH”, izvijestili su iz Zavoda.

Također iz odabranih veleprometnika naveli su da će se “uskoro oglasiti o ovom pitanju”.

Na pomolu i afera cjepiva?

Dok BiH, točnije, njezin entitet Federacija BiH, nije nabavila niti jednu dozu cjepiva, izuzev doniranih 10.000 o Vlade Republike Srbije, te je BiH među posljednjima u Europi po cijepljenju protiv korona-virusa, čini se da je u ovom entitetu na sceni ‘deja vu’, kada je i nabavka 100 respiratora vrijednih 10,5 milijuna KM za koje se potom ispostavilo da su neupotrebljivi u COVID odjelima za intenzivnu njegu – sada postala još jedna sudska afera.

Ova afera, poznata kao afera ‘Respiratori’, “iznjedrila” je optužene – premijera FBiH Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka, vlasnika poljoprivrednog poduzeća ‘Srebrena malina’ kao dobavljača respiratora Fikreta Hodžića i federalne ministrice financija Jelke Miličević, Svi su optuženi za spornu nabavku respiratora – Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u svezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem dok se Miličević tereti za nesavjesnog rada u službi.

Zbog dramatičnog kašnjenja isporuke cjepiva prema BiH putem mehanizma COVAX, a sada mediji istodobno već naveliko pišu i o manipulacijama i protežiranju pojedinih zemalja članica gdje su pojedine značajno oštećenje po pitanju isporuke cjepiva, dok se drugima pogoduje, Vlada FBiH je formirala ‘Ad hoc tim’ za pregovore o nabavci cjepiva. Predsjednik tog tijela je Davor Pehar, ujedno i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koji je za pojedine medije već izjavio kako “ne želi ići u zavor” zbog nabavke cjepiva.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar