• Marin Petrović iz Rame među najboljim studentima u FBiH koje je nagradio premijer vlade Fadil Novalić
  • Marin Petrović iz Rame među najboljim studentima u FBiH koje je nagradio premijer vlade Fadil Novalić
  • Marin Petrović iz Rame među najboljim studentima u FBiH koje je nagradio premijer vlade Fadil Novalić
  • Marin Petrović iz Rame među najboljim studentima u FBiH koje je nagradio premijer vlade Fadil Novalić

Marin Petrović iz Rame među najboljim studentima u FBiH koje je nagradio premijer vlade Fadil Novalić

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, 21. prosinca upriličena svečana dodjela priznanja i novčanih nagrada najboljim studentima u Federaciji BiH u akademskoj 2020/2021. godini.

Među nagrađenim studentima je i Marin Petrović iz općine Prozor-Rama s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sarajevo.

Nagrađena su 74 studenta završne godine I. ciklusa studija, odnosno integriranih studija, koji su imali najbolji prosjek ocjena. Studente su nominirali fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH:  Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, univerziteti u Tuzli, Zenici i Bihaću, te Univerzitet „Džemal Bijedić“ Mostar i Sveučilište u Mostaru.

Priznanja i nagrade najboljim studentima uručio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, koji je istakao da se ovim činom, želi poslati poruka svim izvrsnim mladim ljudima da se njihov rad i trud prepoznaju, a da se najbolji od njih nagrađuju.

“Nekim od vas je ovo samo još jedna stepenica u usavršavanju i sticanju novih znanja i vještina. Siguran sam da među vama sjede oni čija će imena biti upisana u listu brojnih uspješnih Bosanaca i Hercegovaca. Želim da nastavite nizati uspjehe i da ne odustajete, neka vaše znanje i ubuduće bude oružje kojim osvajate nove ciljeve.  Ova simbolična nagrada vama, najboljim studentima, samo je mali znak da su vaš trud i znanje prepoznati i neka bude motivacija za nastavak vašeg školovanja”, poručio je premijer Novalić.

Jednokratnu financijsku podršku za nagrađene studente, u iznosu od po 2.000 KM, osiguralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti u Budžetu Federacije BiH za 2021. godinu, u ukupnom iznosu od 140.000 KM

– Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti na svaki mogući način podupire ovu kategoriju mladih ljudi, kojima je iznimno važno za njihovu, ne samo karijeru, nego i uključivanjem u akademsku zajednicu i akademski život, pružiti priliku. Mi to danas sa zadovoljstvom činimo i ovo je samo jedna od simboličnih nagrada koju oni zaslužuju – izjavio je stručni savjetnik u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke/znanosti (FMON/Z) Mario Markotić.

Među nagrađenim je Amila Smajić, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Smatra da je ovakav vid afirmacije studentskog rada veliki vjetar u leđa za sve buduće izazove i pokazatelj da se na kraju svaki trud isplati.
Marija Sučić, studentica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, zahvalila je Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke/znanosti što iz godine u godinu nagrađuje i financijski podupire studente Federacije BiH.

“Svim kolegicama i kolegama čestitam na priznanjima koja su danas dobili. Pozivam ih da budu svjesniji težine ovoga priznanja i da u buduće budu još uporniji i skromniji. Skromnost je ključ svega”, poručio je fra Hrvoje Šabić, student Franjevačke teologije u Sarajevu.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti i u ovoj je godini podržalo projekte poboljšanja kvaliteta i projekte povezivanja s tržištem rada na svih šest javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH. Subvencioniralo je smještaj i ishranu za oko 300 studenata iz tri najmanje razvijena kantona: Posavskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona 10, te Republike Srpske. Podržalo je organizaciju i sudjelovanje studentskih udruženja u 24 studentska projekta, podržalo studij 37 studenata s invaliditetom i četiri  studenta Roma, odnosno sve koji su je prijavili na Javni poziv za ovu vrstu podrške.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar