Preminuo don Pavao Crnjac

Preminuo don Pavao Crnjac

Preminuo je svećenik don Pavao Crnjac u KBC-u Dubrava u Zagrebu, rodom iz Donje Vasti – župa Uzdol.

 

Don Pavao Crnjac je svećenik Zagrebačke nadbiskupije koji je rođen 1942. godine u Donjoj Vasti, župa Uzdol u općini Prozor-Rama. Nikada nije upoznao svoga oca koji je otišao u rat prije njegova rođenja skončavši život na ruskom frontu.

 

Školovanje je započeo na Uzdolu, zatim je prva dva razreda realne gimnazije završio u Prozoru. Ostale razrede je nastavio u Selima kod Siska i Ivanovu selu kod Daruvara. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Zadru i Rijeci.

Dvogodišnji studij filozofije pohađao je na Papinskom učilištu u Rimu. Studij bogoslovije pohađao je na KBF-u u Zagrebu gdje je i diplomirao. Za svećenika je zaređen 1970. godine. Na istom fakultetu je magistrirao.

Završio je studij novinarstva te je diplomirao filozofiju i sociologiju.

Predavao je filozofiju i sociologiju u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji u Rijeci čiji je bio ravnatelj jedno vrijeme. Također je predavao u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu.

Predavao je Masovne medije u pastoralu na Višoj bogoslovnoj školi u Rijeci. Pokrenuo je, uređivao i pisao za mnoge časopise iz područja pastorala; Salezijanski vjesnik, Don Bosco danas, Kateheza, Katehetski zbornik…

Objavljivao je niz znanstvenih radova u različitoj stručnoj literaturi (Spectrum, Katehetski leksikon, Filozofska istraživanja, Katehetski zbornik, Veritas, Zaprešićki zbornik…) Preveo je mnoge knjige s talijanskog i njemačkog jezika.

Sa Ivanom Čehokom preveo je s njemačkog knjigu Johanesa Hirschbergera „Mala povijest filozofije“ koja se koristi kao udžbenik i dodatna literatura u gimnazijama.

Napravio je nekoliko dokumentarnih filmova za koje je mukotrpno skupljao građu; „U potrazi za očevim grobom“, „Katolici u Rusiji“, „Srebrna misa u sjeni križa“, „Oteto djetinjstvo“

Bio je ravnatelj crkve „Corpus Domini“ u Zagrebu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar