Preokret u Vijetnamu – planirani radni ručak Trumpa i Kim Jong-una otkazan

Preokret u Vijetnamu – planirani radni ručak Trumpa i Kim Jong-una otkazan

Veliki preokret događanja u Vijetnamu. Planirani radni ručak Donalda Trumpa i Kim Jong-una – otkazan je. Nakon ručka je trebalo uslijediti potpisivanje sporazuma između dvije zemlje.

Nakon preliminarnih razgovora između Trumpa i Kima, tajnica Bijele kuće Sarah Sanders kazala je novinarima da je ručak otkazan.

Američki predsjednik Donald Trump na konferenciji za novinare kazao je da se nisu uspjeli dogovoriti oko sankcija. Kako je rekao – Sjeverna koreja tražila je američko odustajanje od svih sankcija, no SAD nisu spremne na taj korak.

Istodobno, otkrio je kako su dvije zemlje po pitanju denuklearizacije Sjeverne Koreje puno bliže nego na prvom susretu dvojice predsjednika prošle godine. Nakon konferencije, planiran je njegov povratak u SAD.

Južnokorejska burza naglo je potonula nakon vijesti o mogućem prekidu razgovora.

“Ne bih rekao da sam pesimist”

“Prerano je za prognoze, ali ne bih rekao da sam pesimist”, odgovorio je ranije sjevernokorejski čelnik na pitanje novinara Washington Posta o mogućem ishodu summita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Razgovori s američkim predsjednikom o nuklearnim pitanjima mogli bi uroditi dobrim rezultatima, izjavio je sjevernokorejski lider Kim Jong-un, odgovarajući prvi puta na pitanje stranih novinara.

“Prerano je za prognoze, ali ne bih rekao da sam pesimist”, odgovorio je sjevernokorejski čelnik na pitanje novinara Washington Posta o mogućem ishodu summita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. “U ovom mi se trenu zaista čini da će rezultati biti dobri”, dodao je Kim na kratkom brifingu s novinarima u hotelu Sofitel Legend Motropole Hanoi.

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je odnos sa sjevernokorejskim liderom, ponovivši nekoliko puta da “nema razloga za žurbu… brzina mi nije važna… Važno je da postignemo pravi sporazum”. “Jako mi je drago što neće biti testiranja”, istaknuo je Trump, aludirajući na sjevernokorejsku pauzu u testiranju nuklearnih i interkontinentalnih raketa od 2017. godine.

Ponovio je također da Sjeverna Koreja po njegovom mišljenju može biti “ekonomska sila ako dvije strane postignu sporazum”.

(Izvor: Dnevnik.hr)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar