Prepreka na putu imenovanja Marina Vukoje: Nema kvoruma u Komisiji za izbor

Prepreka na putu imenovanja Marina Vukoje: Nema kvoruma u Komisiji za izbor

Komisija za izbor i imenovanje Parlamentarne skupštine Federacije BiH na kojoj su trebale biti napravljene izmjene u ovom radnom tijelu ipak neće biti održana danas s obzirom na to da ne postoji kvorum.

U ovoj komisiji po pravilu sjedi 11 osoba, međutim nedostaju dva člana zbog čega je potrebno glasati o novim zastupnicima koji će doći. Međutim, nije bilo dovoljno članova da sastanak bude održan.Prema informacijama koje su objavljene ranije, promjene u Komisiji za izbor i imenovanje se ne bi odnosile samo na one članove koji nedostaju, nego bi navodno bili izmijenjeni i neki članovi iz opozicionih stranaka.

Razlog za njihovu smjenu i dovođenje drugih zastupnika bi bio to što u Komisiji nije bilo potrebne većine za utvrđivanje Marina Vukoje kao jedinog kandidata za Ustavnog sudiju BiH.

S obzirom na tu informaciju da će članovi Komisije iz opozicionih stranaka biti smijenjeni, prema našim informacijama, oni nisu došli na sjednicu upravo kako bi izbjegli svoje razrješenje.

Članovi koji nisu došli na sjednicu Komisije su: Edina Gabela (SBiH), Irfan Durić (NES), Eldar Čomor (SDA) i Dajana Čolić (DF).

Članovi komisije su se tako vratili na vanrednu sjednicu bez prijedloga o kojima su svi trebali glasati i neizvjesno je kako će se situacija dalje razvijati.

Jedni ističu da o imenovanju novih članova sada mogu glasati zastupnici umjesto članova komisije, dok drugi naglašavaju da je to slučaj samo kod Mišljenja, ali ne i Prijedloga, koje ipak mora dostaviti komisija da bi se o njima glasalo.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar