Preživio 11 atentata: Ovako su sve pokušali likvidirati Putina

Preživio 11 atentata: Ovako su sve pokušali likvidirati Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin 2000. godine je došao na vlast. Od tada je bio na meti atentatora čak 11 puta. Zadnji pokušaj likvidacije šefa Rusije bio je početkom ovog mjeseca

ladimira Putina će se njegovi neprijatelji teško ‘riješiti’ jer već godinama to pokušavaju, ali im ‘ne ide od ruke’. Očito ovaj bivši KGB-ovac koji Rusijom vlada već 16 godina ima više života nego mačka.

Početkom ovog mjeseca su opet pokušali likvidirati. Naime, prije Putinovog odlaska u Kinu na summit G20 trebao je biti u automobilu sa svojim omiljenim vozačem, upravo onim koji je poginuo, ali je u posljednjem trenutku promijenio vozilo.

Russian President Putin attends meeting with Uzbekistan President Karimov at Kremlin in Moscow | Autor: MAXIM SHEMETOVfoto: MAXIM SHEMETOV

Putinova služba sigurnosti saznala za zavjeru i promijenila rutu puta. S obzirom na to da se prometna nesreća dogodila pod još nerazjašnjenim okolnostima, kada je crni Mercedes iznenada skrenuo u suprotnu traku i zakucao se u BMW Savjeta Federacije, spekuliralo se da je u pitanju zavjera i pokušaj atentata na Putina.

Neki analitičari tvrde da postoji mogućnost da je to bila samo poruka upozorenja ruskom lideru, koji je, mnogo puta
izjavljivao da se ne plaši onih koji rade na tome da ga vide mrtvog.

Po dolasku na vlast, tijekom sprovoda svog mentora Antolija Sobčaka u Sankt Peterburgu 2000. godine, prvi put je izbjegao smrt. Iste godine, u kolovozu, na summitu na Jalti htjeli su ga “riješiti” Čečeni, ali su uhićena sva četvorica i još nekoliko muškaraca s Bliskog Istoka.

Čečeni, Ukrajinci, islamisti – svi žele Putinovu smrt

Preživio je Vladimir Putin i sačekušu u Azerbejdžanu u siječnju 2002. godine kad ga je također jedan Čečen htio likvidirati kao i 40 kilograma eksploziva na putu 2002. godine. Tada je naime njegova delegacija trebala  proći postavljeni eksploziv.

Russian President Vladimir Putin gestures as he delivers a speech during an awarding ceremony for Russian Olympic medallists returning home from the 2016 Rio Olympics at the Kremlin in Moscow | Autor: MAXIM SHEMETOVfoto: MAXIM SHEMETOV

Mentalno bolesnik Ivan Zaitzev htio je ući u Kremlj i odsjeći Putinu glavu jer je vjerovao da je ruski predsjednik njemački
špijun koji u Rusiji želi uvesti nacizam.

U lipnju 2003. godine na autocesti koja povezuje Sankt Peterburg i Pskov otkrivena je ručno izrađena bomba i to samo nekoliko sati prije nego što je povorka u kojoj je bio i Putin trebala proći. Samo četiri mjeseca kasnije dvojica Rusa su htjela ubiti šefa Rusije kao odmazdu za smrt ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka. 

Neuspješan atentat na Crvenom trgu

Igor Puzanov (40) osuđen je na devet godina zatvora jer je namjeravao ubiti Putina tako što je dronom htio baciti eksploziv na njegov auto.

Ruske službe su 2008. godine spriječile su pokušaj atentata na Putina na Crvenom trgu 2. ožujka na dan održavanja predsjedničkih izbora. Uhapšen je Tadžikistanac sa snajperom, koji je iznajmio stan na Crvenom trgu samo par sati prije Putinovog obraćanja glasačima.

REUTERS/PIXSELL | Autor: REUTERS/PIXSELLfoto: REUTERS/PIXSELL

U veljači 2012. godine uhapšen ja Adam Osmayev na istoku Ukrajine jer je kovao zavjeru za Putinovo ubojstvo napadom na kolonu vozila u kojoj se kretao. Htjeli su ga ubiti I islamisti, sljedbenici teroriste Dokka Umarova, ali su ruske i ukrajinske tajne službe spriječile atentat. Atentat je trebao biti izvršen 4. ožujka tako što su mislili postaviti eksploziv na rutu gdje je
trebao proći Putin.

24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar