Prijave za Svjetski dan mladih za Vrhbosansku nadbiskupiju

Prijave za Svjetski dan mladih za Vrhbosansku nadbiskupiju

Ured za mlade BK-a BiH organizira odlazak na Svjetski dan mladih u Lisabon, a prijave za ovaj susret otvorene su do 15. travnja.

Ove godine Svjetski dan mladih organizira se u Lisabonu, a sam susret podijeljen je u dva dijela. Prvi dio uključuje predprogram koji obuhvaća dolazak mladih sedam dana prije glavnoga tjedna, a sastoji se od smještaja u pojedinim župama biskupija domaćina u Portugalu. Glavni dio programa jest od 1. do 6. kolovoza, na kojemu će sudjelovati i mladi iz BiH.

Geslo susreta Tih dana usta Marija i pohiti (Lk 1,39) biblijski je citat koji je izabrao papa Franjo za ovaj susret koji se prvi put održava u glavnom gradu Portugala.

Logo SDM-a nadahnut je geslom te ima križ kao glavni element. On je presječen stazom na kojoj se pojavljuje Duh Sveti. Poziv je mladima da ne miruju, već traži od njih biti glavnim akterima izgradnje pravednijeg i „bratskijeg“ svijeta, dok boje asociraju na portugalsku zastavu. Također, i službena himna inspirirana je geslom, a govori o Marijinom „da“, o njezinoj žurbi susresti svoju rođakinju Elizabetu.

Ured za mlade Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine također organizira odlazak iz BiH na SDM u Lisabon. Predložena dobna granica hodočasnika je od 18 do 30 godina. Prilikom prijave trebalo bi kontaktirati svoga župnika i upoznati ga s nakanom odlaska na SDM-a, koji će potom pisati službeni e-mail povjereniku za mlade Vrhbosanske nadbiskupije na [email protected]. U njemu će biti potrebno navesti određene osobne informacije kako bi povjerenici mogli unositi svaku osobu u središnji sustav u Lisabonu.

Važno je napomenuti kako je prilikom prijave potrebno uplatiti 1/3 iznosa, odnosno 250 eura kako bi organizatori bili sigurni da osoba želi ići. U konačnu cijenu uključen je hodočasnički paket (smještaj, hrana, prijevoz) u Lisabonu, spavanja i doručci uz put do Lisabona i nazad, te prijevoz do Lisabona i nazad do Sarajeva.

Mladi iz BiH išli bi, za sada, jednim autobusom, ukoliko ne bude više prijavljenih, a kao nadnevak polaska predviđen je 28. srpnja, iz Sarajeva. Prijavljeni iz BiH idu u organizaciji s onim iz Republike Hrvatske. Na putu do Lisabona, kao i u povratku, planirana su dva noćenja zbog velike udaljenosti. Dolazak je planiran 1. kolovoza kada i započinje službeni dio programa, povratak 6. kolovoza, i to prema Lourdesu gdje bi se noćilo prvu noć, kao i u uz Azurnu obalu gdje bi se noćilo drugu noć. Dan povratka u Sarajevo je 8. kolovoza.

Podsjetimo, Svjetski dan mladih susret je mladih iz cijeloga svijeta u zajedništvu s Papom. Ujedno, to je i hodočašće, slavlje mladosti, izraz sveopće Crkve i intenzivan trenutak evangelizacije za svijet mladih.

Prvi susret održan je u Rimu 1986., gdje se pokazao kao „laboratorij vjere“, mjesto rođenja zvanja za brak i posvećeni život te instrument za evangelizaciju i preobrazbu Crkve. Cilj SDM-a je pružiti svim sudionicima jedinstveno iskustvo Crkve, potičući osobni susret s Isusom. Tijekom tjedan dana, primaju se mladi iz cijeloga svijeta, uglavnom u javne (gimnazije, škole..) i župne objekte te obiteljske domove. Središnji događaj slavlja jest susret s Papom ali i svi drugi događaji koji uključuju križni put, bdijenja, svete mise te druženja, putovanja i susrete. Dani u biskupijama susret je koji prethodi tjednu SDM-a te uključuje integraciju pristiglih mladih u župne zajednice u različitim biskupijama domaćina, objavljeno je na mladicentar.org.

J.P., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar