Prije 135 godina “rođen” je prvi automobil

Prije 135 godina “rođen” je prvi automobil

Carl Benz je 29. siječnja 1886.  patentirao izum koji će mu donijeti svjetsku slavu i zauvijek promijeniti način prijevoza.

 

Benz je ostao zapisan u automobilskoj historiji kao tvorac prvog vozila koje pokreće benzinski motor.

 

On je 1886. patentirao svoj motorni tricikl sa jednocilindarskom pogonskom jedinicom, ali ideja da svoj izum proda ponekoj zainteresiranoj mušteriji nije nailazila na laku realizaciju. Zapravo, još nitko nije znao da li taj izum zaista može poslužiti nečem konkretnom.

 

 

Benz je održao niz demonstracijskih vožnji na kratkim distancama, ali se nije usuđivao oprobati na, potencijalno po njegov ugled pogubnoj, dužoj vožnji.

Dok se premišljao kako pridobiti kupce za svoje vozilo, njegova supruga Berta odlučila je preuzeti inicijativu.

Rano ujutro 5. kolovoza 1888. godine, dok joj je suprug još spavao, zaputila se sa sinovima Richardom (14) i Eugenom (15) u jednom od Benzovih motornih tricikala iz Mannheima u posjetu majci u Pforzheim.

 

Put je trajao čitav dan da bi stigla na odredište. Tokom tog putovanja u oba pravca je prešla oko 180 kilometara, a već sljedećeg dana se vratila kući

 

Problema je bilo, od nabavke goriva u apotekama do kvarova na vozilu, ali je putovanje obavljeno a njena vožnja je izazvala lavinu medijske pompe.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar