PRIJE 27 GODINA: BYE, BYE Jugoslavijo: Hrvatska slavi Dan neovisnosti

PRIJE 27 GODINA: BYE, BYE Jugoslavijo: Hrvatska slavi Dan neovisnosti

Danas je Dan neovisnosti. Prije 27 godina, dan nakon raketiranja Banskih dvora i pokušaja likvidacije državnog vrha, Hrvatski je sabor u podrumu Inine zgrade donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državnopravnih veza s Jugoslavijom.
U povodu Dana neovisnosti predsjednici Sabora i Vlade položit će vijence na Mirogoju i Krematoriju, a zatim u 11.50 ispred zgrade Vlade na Trgu svetog Marka sudjelovati na svečanoj ceremoniji velike smjene straže. U povodu Dana neovisnosti i Sabor otvara svoja rata za sve posjetitelje.

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. jednoglasno donio odluku da za Republiku Hrvatsku više nije legitimno ni legalno niti jedno tijelo dotadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), te da za Republiku Hrvatsku nije valjan ni jedan pravni akt bilo kojega tijela koje nastupa u ime bivše federacije, a koja više, kao takva, ne postoji. Odluku o dovršetku postupka razdruživanja pročitao je Vladimir Šeks u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu, kamo su zastupnici i novinari prevezeni iz zgrade na Markovu trgu kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada Jugoslavenske vojske.

Odluku o neovisnosti Hrvatski sabor donio je tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je 7. listopada 1991. istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica. Na dan kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

A što se zapravo slavi kada se slavi državne praznike pročitajte

OVDJE

(Izvor: HRT)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar