Prijeti nam epidemija bolesti kojoj nema lijeka

Prijeti nam epidemija bolesti kojoj nema lijeka

U svijetu od Alzheimerove bolesti boluje oko 47 milijuna ljudi.
Uz svaku oboljelu osobu još najmanje tri osobe, najčešće kao neformalni njegovatelji, nose to teško breme, pa bi i njima društvo trebalo pružiti stručnu, moralnu i financijsku pomoć.

Prognoze nisu nimalo optimistične jer predviđaju pravu epidemiju, pa se do 2050. godine očekuje više od 115 milijuna oboljelih od ove bolesti.

"Bolest je potrebno što ranije dijagnosticirati i u tu svrhu nastoje se razviti biološki biljezi, a u međuvremenu se promoviraju tzv. rani znakovi koji upozoravaju na eventualni razvoj ove bolesti. Kako bismo lokalno pomogli oboljelima, nužno je što prije objaviti nacionalnu strategiju za borbu protiv Alzheimerove bolesti te djelovati kroz savez interesnih skupina. U tu svrhu osnovali smo Hrvatsku Alzheimer alijansu, a prijedlog nacrta strategije prezentirali smo na Hrvatskom kongresu o Alzheimerovoj bolesti u Brelima" rekao je Ninoslav Mimica, specijalist psihijatar s Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu.

Značajan problem kod oboljelih osoba predstavlja nemogućnost sporazumijevanja i izražavanja vlastitih potreba. Stoga od početka bolesti treba koristiti tehnike za poboljšanje neverbalne komunikacija s oboljelima. Kombiniranim liječenjem psihofarmacima i nefarmakološkim tehnikama može se olakšati svakodnevni život osobe oboljele od demencije i njegovatelja, piše Glas Slavonije.

10 znakova Alzheimerove bolest:i

1. Poremećaj pamćenja

2. Poteškoće u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti

3. Poteškoće govora, čitanja i pisanja

4. Gubitak prostorne i vremenske orijentacije

5. Pogrešne procjene i odluke

6. Poremećaj apstraktnog mišljenja

7. Učestalo gubljenje stvari

8. Promjene raspoloženja i ponašanja

9. Promjena osobnosti

10. Gubitak koncentracije i interesa za socijalne aktivnosti

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar