Primili smo stotine tisuća cjepiva isteklog roka, Zavod pogodovao dobavljačima

Primili smo stotine tisuća cjepiva isteklog roka, Zavod pogodovao dobavljačima

U siječnju 2022. godine Bugarska je Bosni i Hercegovini donirala cjepivo protiv korona virusa s isteklim rokom trajanja. Za 127 tisuća cjepiva vakcina doniranih 21. siječnja ove godine, rok trajanja istekao je još prvog prosinca 2021. godine. Ovaj šokantni podatak javan je tek od prije nekoliko dana, i to zahvaljujući Uredu za reviziju institucija u Federaciji BiH, koji ga je objavio u izvješću o reviziji Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, prenosi Žurnal.

Ukupno 375 tisuća cjepiva protiv COVID-19 koje su donirane našoj zemlji do 31. 3. ove godine predložene su za otpis jer im je u trenutku doniranja već bio istekao rok trajanja ili je bio veoma blizu.
Austrija nam je 13. kolovoza poslala 202 tisuća cjepiva – rok trajanja 1.10. Hrvatska 25. 10. prošle godine šest tisuća. Rok trajanja – 4.1.2022. I tako dalje… do ukupnog broja od 375 tisuća.

Direktorska plaća pet tisuća KM

Izvješće o Zavodu za javno zdravstvo BiH, osim ovih podataka, obiluje dokazima o velikim kršenjima zakona unutar ove institucije, i bez ikakve sumnje poziva na reakciju pravosudnih institucija. Neke od njih datiraju iz vremena prethodne uprave.
Od svibnja prošle godine direktor Zavoda je Siniša Skočibušić. Zahvaljujući odluci Upravnog odbora Zavoda njegova plaća iznosi skoro pet tisuća KM (4.940). Dotadašnji direktor Davor Pehar mjesečno je primao 4,2 prosječne plaće, dok direktora Skočibušića članovi UO galantno časte s 4,9 prosječnih plaća u Federaciji BiH.
UO koji je donio ovu odluku imenovan je 25. travnja i čine ga: predsjednik Mirza Terzo i četiri člana – Marina Bera, Lejla Pašić-Kovač, Slađana Šarac i Adnana Maksumić.

U izvješću se problematiziraju i isplate poticaja za određene poslove, koje su donesene kao privremene a čija primjena traje skoro desetljeće

Vlada FBiH je u travnju 2021. godine odobrila potpisivanje međunarodnog sporazuma o povjerljivosti s tvrtkom Kineske nacionalne Biotec Grupe (proizvođač) i Kina Sinopharm International Korporacijom (prodavač).
Po ovlaštenju Vlade FBiH, v. d. direktora Zavoda je 9. 6. 2021. godine potpisao Ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza cjepiva Sinopharm od China National Biotec Group Company Limited (CNBG) i proizvođačem Beijing Institute of Biological Products Co, Ltd (oboje kao isporučitelji) i Sinopharm International Hongkong Limited (kao prodavac). Sredstva za nabavku cjepiva, kao i transport, uvoz i skladištenje osigurana su Odlukom Vlade o preraspodjeli sredstava (12.000.000 KM) i iz sredstava tekuće rezerve Vlade FBiH (2.140.200 KM)

“Proces nabavke cjepiva trajao je preko tri mjeseca, što je u suprotnosti sa zakonskim odredbama koje definiraju izuzeće od procesa javnih nabavki zbog hitnosti, koje po mišljenju Agencije za javne nabavke BiH predstavljaju situacije kada je potrebno reagirati istog trenutka, npr. u roku od jednog ili dva sata, čak u nekoliko minuta, odnosno kada objektivno nije moguće primijeniti ni pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci”, navedeno je u izvješću.

Troškovi transporta cjepiva u iznosu od 471.052 KM realizirani su na osnovu Ugovora o pružanju usluga uvoza, skladištenja i transporta potpisanog s „Hercegovinalijekom“ d.o.o. Mostar 26. 4. 2021. godine bez provedene procedure javnih nabavki, uz primjenu izuzeća zbog hitnosti:
“Budući da nabavka cjepiva u trenutku potpisivanja ovog ugovora nije bila okončana, ne možemo potvrditi primjenu izuzeća od procedura javnih nabavki za usluge uvoza, skladištenja i transporta”, naglašeno je.

Vlada FBiH je 24. lipnja 2021. godine dala suglasnost da tekst potpisanog Ugovora o nabavci vakcina nosi oznaku stupanj tajnosti „POVJERLJIVO“, iako se radi o proračunskim sredstvima.

Bez kazni za autrijske dobavljače

Zavod i direktor Skočibušić propustili su tražiti odgovornost dobavljača koji uopće nije isporučio cjepiva precizirana ugovorom. U travnju prošle godine Zavod posao nabavke cjepiva za redovnu imunizaciju djece DTaP+IPV+HiB vrijedan više od dva milijuna KM daje tvrtki Phoenix Pharma, austrijskoj tvrtki s ogrankom u Bijeljini.
Prema ugovoru, 30 posto cjepiva trebalo je biti isporučeno najkasnije 15 dana nakon prijema narudžbenice. Prvi dio isporuke bio je tek u prosincu prošle godine, a isporučeno je manje od ugovorenih 30 posto.
Ostatak nije isporučen, a u veljači ove godine dobavljač je obavijestio Zavod da neće ni biti jer proizvodnja cjepiva traje šest mjeseci!
Zavod za javno zdravstvo nikada nije tražio aktiviranje kaznenih odredbi i bankarskih garancija, na što je imao pravo zbog kršenja ugovora.

Osim toga, Zavod je potpuno neplanski kupovao veće količine cjepiva za redovnu imunizaciju djece, što je u konačnici pogodovalo samo proizvođačima i dobavljačima

Revizija je utvrdila da porebne količine uopšte nisu sačinjene u skladu sa kriterijima. Naprimjer:

“Za BSG vakcinu planirane su količine od 82.000 doza koje se daju u jednoj dozi po rođenju djeteta, a u 2021. godini rođeno je samo 16.873 djece (2020. godine 17.211, 2019. godine 18.019). S obzirom na to da se BSG cjepivo pakira u 20 doza po bočici i da se bočica otvara po davanju cjepiva novorođenom djetetu bez obzira na to koliko je djece rođeno, u zdravstvenoj ustanovi dolazi do rastura doza neupotrijebljenih cjepiva. Također, stanje cjepiva u skladištu na kraju godine ukazuje na to da planirane količine za 2021. godinu nisu odgovarale potrebama”, navode revizori.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar