Hrvatska: Potvrđena Vlada s 83 glasa za, izvršena primopredaja vlasti.

Hrvatska: Potvrđena Vlada s 83 glasa za, izvršena primopredaja vlasti.

Na prvom katu južnog krila Banskih dvora Tihomira Oreškovića dočekao je Zoran Milanović. Primopredaja se odvila u Dvorani banova, u kojoj se inače održavaju sjednice užeg Vladinog kabineta, a novi premijer došao je iz Sabora u Dvore zajedno s prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom i potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom.

Prve riječi koje su razmijenili stari i novi premijer bile su na engleskom.
Orešković ga je upitao i ima li kakav savjet za njega (Any advice?), a Milanović je odgovorio da nema (None, what’s ever…) te komentirao da će primopredaja kratko trajati jer ne treba predavati šifre za lansiranje nuklearnog naoružanja.

Orešković je dobio mandat u Hrvatskome saboru i ja mu želim sve najbolje. Neće mu biti jednostavo. Lakše nego prije četiri godine, ali neće biti jednostavno, kazao je Milanović.

Sve je ovo dulje trajalo nego što bi trajalo u Kanadi, no sve je to demokracija. Teme u Saboru bili su ustaše i komunisti, mislim da imamo i bolje. Mislim da građani traže promjene. Moj je fokus budućnost a ne prošlost, izjavio je Orešković.

To je to, sve najbolje, živio, zaključio je Milanović, čestitao novom premijeru i ostalima i nakon 1492 dana otišao iz Banskih dvora, pet minuta prije ponoći.

Na upit – a gdje je šampanjac – novi je premijer odgovorio da ga sada nema jer će njime proslaviti rezultate nove Vlade.

Nakon 14 sati rasprave, saborski zastupnici podržali su Vladu mandatara Tihomira Oreškovića sa 83 glasova za, 61 protiv i pet suzdržanih. U sabornici nije bilo Drage Prgometa i Irene Petrijevčanin Vukasnović iz Hridi. Uz zastupnike Domljubne koalicije i Mosta, izuzev Ivana Lovrinovića, podršku Vladi dali su i zastupnici HDSSB-a, stranke Milana Bandića, reformist Radimir Čačić, zastupnici manjina Vladimir Bilek, Ermina Lekaj Prljaskaj, Šandor Juhas i Mirko Rašković.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar