Priopćenje sa 76. redovitog zasjedanja BK BiH

Priopćenje sa 76. redovitog zasjedanja BK BiH

U zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, 16. i 17. srpnja održano je 76. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovinom pod vodstvom nadbiskupa metropolita vrhbosanskog Vinka kard. Puljića, predsjednika BK BiH.

Sudjelovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH te predsjednik Slovenske biskupske konferencije mons. Stanislav Zore, nadbiskup metropolit ljubljanski, i delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Milan Stipić, apostolski upravitelj Križevačke eparhije.

Na početku zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto koji im je prenio pojedine smjernice Svete Stolice, te razgovarao o nekim aktualnim pitanjima. Sa žaljenjem je konstatirano da, zbog neformiranja vlasti, nije moguće osnovati novo Mješovito povjerenstvo, koje bi, između ostalog nastavilo raditi na primjeni Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine iz 2006.

Biskupi su upoznati da su provedeni ili su u fazi provedbe svi zaključci sa 75. redovitog zasjedanja BK BiH održanog, 20. i 21. ožujka u Mostaru, te kako su organizirani predviđeni susreti na razini BiH: sa svećenicima, s dekanima, s franjevačkim provincijalima i s redovničkom Konferencijom. I ovom prigodom potiču dekane i sve pastoralne djelatnike da porade na povezanosti između pojedinih dekanata i to: Kreševskog s Trebinjskim, Ramskog s Bihaćkim, Sarajevskog s Mostarskim, Sutješkog s Ljubuškim, Bugojanskog s Grudskim, Travničkog sa Stolačkim, Žepačkog s Bosansko-gradiškim i Prnjavorskim dekanatom, Tuzlanskog s Čapljinskim, Jajačkog s Brčanskim, Usorskog s Duvanjskim, Derventskog s Posuškim, Doborskog sa Širokobriješkim, Šamačkog s Livanjskim te Broćanskog s Banjolučkim.

Biskupi su saslušali i prihvatili izvješće Nadzornog vijeća Caritasa Bosne i Hercegovine.

Nakon što su saslušali opširno izvješće o djelovanju Caritasa Bosne i Hercegovine i provedbi brojnih projekata u 2018., biskupi su dali potrebne smjernice za buduće karitativno djelovanje.

U vezi sa zabrinjavajućom situacijom priliva sve većeg broja migranata u BiH, osobito u bihaćkom kraju, pozivaju državne vlasti i međunarodne političke i humanitarne strukture na odgovorno i pravedno sučeljavanje s ovom humanitarnom i sigurnosnom problematikom koja ponegdje poprima dramatične razmjere. Podupiru karitativne djelatnike i sve crkvene institucije da, u evanđeoskom duhu, pomognu svima u nevolji.

Biskupi su dogovorili sastave Vijeća i Komisija za novi petogodišnji mandat kao i da ostanu isti predsjedatelji ovih tijela u novom mandatu. Sadašnjeg generalnog tajnika izabrali su na novi petogodišnji mandat.

U sklopu razmatranja tematike pastorala obitelji, saslušali su izlaganje na temu međugeneracijske suradnje s naglaskom na poslanje baka i djedova. Pozivaju sve pastoralne djelatnike, ali i sve druge svećenike, redovnike i redovnice, da na župnoj i drugim crkvenim razinama pokreću inicijative što češćeg posjećivanja i druženja s osamljenim starim osobama. Zahvaljuju na osobit način onim radiopostajama koje tim osobama prijenosom misnih slavlja i na druge načine omogućuju da se, unatoč osamljenosti i bolesti, osjećaju povezanim s cijelom crkvenom zajednicom.

Biskupi pozivaju sve obitelji, kojima je to moguće, na sudjelovanje na II. Obiteljskom danu u BiH, u nedjelju, 28. srpnja u 11 sati u župnoj crkvi Svete Obitelji na Kupresu, kada će središnje misno slavlje, u zajedništvu s drugim biskupima iz BiH, predvoditi kard. Puljić.

Saslušavši izvješća o većem broju kršenja prava katoličkih zajednica, koja im jamči Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju Crkava i vjerskih zajednica u BiH, biskupi izražavaju svoje negodovanje zbog samovolje općinskih vlasti u Drvaru, Novom Gradu (Bosanskom Novom), Zvorniku i Goraždu i traže poštivanje zajamčenih prava i katoličkim zajednicama na području cijele BiH. Također potiču sve mjerodavne društveno-političke institucije – domaće i međunarodne – na uvažavanje nove odredbe europskih mjerodavnih institucija i konačno pristupanje postupku donošenja pravednog zakona o povratu oduzete imovine Katoličkoj Crkvi i svim drugim vjerskim zajednicama kao i svim drugim pravnim osobama i pojedincima kojih se to tiče.

Kako javlja KTA, na svetkovinu Sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika Banjolučke biskupije i naslovnik katedrale, 15. srpnja biskupi su sudjelovali na svetoj misi u banjolučkoj katedrali kojim je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica obilježio 30. godišnjicu upravljanja Banjolučkom biskupijom. Euharistiju je predvodio nadbiskup Vinko, a prigodnu propovijed uputio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić.

KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar