Priopćenje za javnost o neistinitim informacijama o Domu zdravlja Rama

Priopćenje za javnost o neistinitim informacijama o Domu zdravlja Rama

Priopćenja koja ovih dana stižu na neke lokalne i federalne medije su klasična obmana javnosti. Hvatanje za neke davno riješene račune s mljekarom i sličnim pokušajima  vlastite prevare  te stavljanje Doma zdravlja „Rama“ u politički klinč su očajnički pokušaji unošenja nemira među stanovništvo općine Prozor-Rama. Stavljanje poreznog duga koji je nastao u vremenu više ravnatelja Doma zdravlja „Rama“ u dnevno političke igre je najniža razina političkog djelovanja OO HDZ-a Rama i HSP-a Rama. Ovim istupom iznosimo stvarno stanje i  činjenice oko nastajanja duga porezne obveze  koje se neće mnogima svidjeti.
Porezni dug koji je opteretio  Dom zdravlja „Rama“  je, istina, nastao je u  razdoblju od 2005. – 2009. godine. U to vrijeme prihodi od Zavoda zdravstvenog osiguranje županije  nisu bili dovoljni za podmirenje svih obveza ove ustanove zbog čega  se pribjeglo djelomičnom plaćanju obveza. Slične situacija je bila i u drugim zdravstvenim ustanovama ali većina njih nije bila predmetom istrage porezne inspekcije koja je u Domu zdravlja „Rama“ napravila kontrolu nakon prijave „anonimne grupe djelatnika“ koja zna se od koga dolazi. Svatko može kod porezne uprave imati uvid u dužnike. Dom zdravlja „Rama“ je samo jedan od dužnika. Selektivni izbor između drugih domova zdravlja u županiji, bolnica i drugih javnih ustanova je samo politička igra kako bi se unio strah radi bolje manipulacije građanima naše općine.
Ono što je promaklo OO HDZ je činjenica da je dr Jozo Ivančević nakon parlamentarnih izbora 2006.godine postao zastupnik HDZ 1990 u Federalnom parlamentu što je bila nespojiva funkcija s ravnateljem. Tadašnja općinska vlast na čelu s Jozom Vukojom je postavila novo upravno vijeće i ravnatelja koje je u nedostatku novaca nastavilo uplaćivati obveze na isti ili sličan način. Kako se od nas uvijek traži analitika za sve što se napravi iznijet ću i iznose o kojima je riječ:
2005. godina cca. 65 000 KM ravnatelj DZ dr Jozo Ivančević
2006. godina cca. 75 000 KM ravnatelj DZ dr Jozo Ivančević
2007. godina cca. 95 000  KM ravnatelj DZ dr Mario Budimir i dr Stipo Cvitanović (HDZ BiH)
2008. godina cca  50 000 KM ravnatelj DZ dr Stipo Cvitanović (HDZ BiH)
Sav preostali dug predstavlja kamatu na navedene porezne dugove.
OO HDZ BiH u svojoj brzopletosti zaboravlja da je upravo dio duga nastao dok su ravnatelji bili njihovi sadašnji vijećnik dr. Mario Budimir i dr Stipo Cvitanović. Bolje bi bilo da su se konzultirali sa svojim članovima pa tek onda pisali priopćenja koja siju strah i paniku među stanovništvom Rame.
Sve navedeno su nepobitne činjenice koje se ne mogu promijeniti. Smatram da krivce ne treba tražiti samo u Domu zdravlja nego u cjelokupnoj gospodarskoj i političkoj situaciji u BiH.
Veliki broj zdravstvenih ustanova je zbog poreznog duga pod prijetnjom blokade računa, ali zahvaljujući svojim zaštitnicima u županiji i Federaciji BiH su izbjegli sudbinu našeg Doma zdravlja. Pokušaj skretanja pozornosti na problem u našem Domu zdravlja i molbi da se stavi u istu poziciju kao i druge zdravstvene ustanove u skupštini Hercegovačko-Neretvanske županije naišao je na neodobravanje  vijećnika HDZ-a i što je najžalosnije i onih iz Rame: Drage Tule i Ante Pavličevića!
Unatoč svemu, Dom zdravlja još uvijek funkcionira normalno te se nadam da ćemo iznaći rješenja  kako ne bi ispaštali ni pacijenti ni uposlenici.
Svi možemo dati svoj doprinos rješavanju ove politički montirane situacije ne nasjedajući na prevare i sijanje panike što izaziva i zakonske odgovornosti onih koji to čine.
 
                                                                                              Ravnateljica
                                                                                         Dr. Mara Anđelić
 

 Plaćena vijest

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar