Pripadnici GSS-a FBiH spasili još dvije osobe iz ruševina u Hatayu

Pripadnici GSS-a FBiH spasili još dvije osobe iz ruševina u Hatayu

Pripadnici Gorske službe spašavanja FBiH nastavili su akciju izvlačenja stradalih u zemljotresu u Turskoj, a u akciji izvlačenja sudjeluje i bh. potražni pas Atos koji je locirao tri osobe ispod ruševina u Hatayu.

Naime, bh. potražni pas Atos locirao je tri osobe pod ruševinama. Prva osoba koja je izvučena bila žena koja je prebačena u bolnicu. Vrlo brzo, pripadnici GSS-a FBiH izvukli su i drugu osobu, a prema informacijama s terena riječ je o kćerci ranije spašene žene.

“Majka i kćerka su poprilično dobro. Vidno su iscrpljene. Ulazimo u sedmi dan od zemljotresa. Svjesne su i znaju da su spašene tako da je to jedna emocija koja se ne može opisati”, rekao je jedan od spašavatelja za Novu BH.

Inače, bh. potražni pas Atos od velike je pomoći spašavateljima na terenu. Atos je belgijski ovčar koji je u “vlasništvu” Gorske službe spašavanja Zenica.

“Gorska služba spašavanja Zenica je nabavila stariju ženku koja je bila agresivna, a Atosa sam nabavio od prijatelja za sebe sa 2,5 mjeseca, a onda smo ga ubacili i u GSS nakon čega su uslijedili treninzi. Danas je već spreman za angažman na terenu, ali još uvijek treniramo dva puta sedmično u Sarajevu”, rekao je za Klix.ba pripadnik GSS-a Almir Tabaković 2020. godine.

Upravo kroz akcije u Turskoj, pokazalo se da GSS Zenica ima kvalitetnog i obučenog psa koji je u najbitnijim trenucima, a kakvi su definitivno sada u Turskoj, uradio najvažniji posao.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing