• Prljavi ručnici uzrokuju upale oka i infekcije kože – pripazite
  • Prljavi ručnici uzrokuju upale oka i infekcije kože – pripazite
  • Prljavi ručnici uzrokuju upale oka i infekcije kože – pripazite

Prljavi ručnici uzrokuju upale oka i infekcije kože – pripazite

Za preventivu koristite poseban ručnik za tijelo i lice, koristite ih najviše tri puta, a između korištenja dobro osušite. Ručnici zbog svoje vlažnosti i načina pranja mogu biti pravo leglo bakterija

Nakon samo jednog brisanja ručnik postaje idealno mjesto za bakterije i gljivice, kojima vlaga najviše odgovara za razmnožavanje.

Bakterija Escherichia coli prisutna je u 25 posto ručnika, tvrde znanstvenici s američkog Sveučilišta u Arizoni, a još je gora vijest da se bakterije i virusi lako prenose među članovima obitelji ako koriste isti ručnik za brisanje. Nakon samo jednoga korištenja počinje razmnožavanje jer uzročnicima infekcija odgovaraju vlaga, toplina i organski materijali poput pamuka. Zato isti ručnik ne bismo smjeli koristiti više od tri puta, upozorava dermatologinja dr. med. Suzana Levarda.

– Nakon svakoga korištenja ostavite vlažni ručnik na prozračnome mjestu da se posuši i redovito provjetravajte kupaonicu – savjetuje Levarda i dodaje da treba koristiti poseban ručnik za lice i tijelo.

– Ručnik treba koristiti isključivo jedna osoba kako bi se spriječio prijenos bakterija i gljivica s jednog dijela tijela na drugi kao i prijenos infekcija s osobe na osobu – kaže liječnica.

Ako ručnike dijelite, primjerice s partnerom, i ne mijenjate ih nakon tri korištenja, postoji opasnost od prijenosa bakterija i gljivica koje se nalaze na koži te sluznicama nosa, usta, oka i spolnih organa. Najčešće su gljivice T. mentagrophytes, koje uzrokuju infekciju poput atletskog stopala te bolest kože trupa, otkriva Levarda.

– Česte su i infekcije uzrokovane bakterijama stafilokoka (Stapylococcus aureus) i streptokoka (Streptococcus pyogenes), koje uzrokuju upale korijena dlake, perifolikularnog tkiva dlake, ali i upale uglova usana te izrazito suhu kožu lica i tijela. Niz različitih bakterija na ručnicima glavni su krivci za upale oka (najčešće konjunktivitis), virus Herpes simplex izazivat će promjene poput “ranica” u predjelu nosa i usnica – upozorava dr. Levarda.

Većina ovih bakterija nije patogena jer dolaze iz našeg tijela, ali mogu izazvati zdravstvene probleme.
– Zato ručnike treba prati na 90 stupnjeva ili minimalno na 60 – savjetuje Levarda, ali ne preporučuje pranje ručnika s drugim rubljem ni kuhinjskim krpama.

– Kako biste spriječili prijenos bakterija i gljivica s rublja na ručnike, najbolje je pamučne ručnike glačati na visokim temperaturama, da bi zaostale bakterije dodatno “uništili“ jer pranje u potpunosti ne uništava bakterije – pojašnjava Levarda.
Glačanje pomaže
Za potpuno ubijanje bakterija i gljivica bitno je glačati rublje nakon pranja i sušenja

Sušenje na zraku
Ako jedan ručnik koristite nekoliko puta, uvijek ga osušite na zraku da se klice ne bi razmnožavale
Preventiva
Imajte poseban ručnik za tijelo i lice, koristite ih najviše triput, a između dobro osušite

Čistite kupaonicu

Prevencija počinje iz vašeg doma, pa je čišćenje i provjetravanje kupaonice najbolja stvar koju možete napraviti. Tako ćete spriječiti da se bakterije razmnožavaju na ručnicima. Ne zaboravite i na vješalice na kojima držite ručnike, koje su također rasadnici bakterija.

Što više, to bolje

Ljudi koji imaju otvorene rane ili bilo kakve probleme s kožom, slabiji imunitet ili neku kroničnu bolest, trebali bi što češće mijenjati i prati ručnike kako ne bi pogoršali svoje zdravlje bakterijama i gljivicama.
24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar