PROBLEMI U GRADSKOJ LJEKARNI – IMA LI IZLAZA?

PROBLEMI U GRADSKOJ LJEKARNI – IMA LI IZLAZA?

Nema, na žalost! – Već par mjeseci uljudan je odgovor djelatnica Gradske ljekarne „Rama“ u Prozoru, na upit sugrađana za najosnovnijim lijekovima.

Gradska ljekarna u najvećoj je krizi od osnutka. Problemi  koji postoje još od osnivanja došli su do vrhunca. Račun na banci je blokiran, jer je jedan od dobavljača tužbom naplatio svoje račune za robu isporučenu još  2013. godine.  Zbog te blokade nisu isplaćene plaće za tri mjeseca, znači ni doprinosi na plaće. Nije plaćen ni PDV. Već su reagirali  iz Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ  te  Uprave za naizravno oporezivanje, uz prijetnju za raskid ugovora i prisilnu naplatu PDV-a.

Sve ove podatke iznio  je Josip Juričić, koji je u ime Upravnog vijeća o problematici upoznao i Općinsko vijeće na zadnjoj sjednici.

„Gradskom ljekarnom se od osnutka upravlja na daljinu, praktično bez ravnatelja – menadžera, uz prevelik broj uposlenika. Na natječaj koji smo raspisivali za izbor ravnatelja javila se samo jedna osoba koja nije imala sve zakonom predviđene kvalifikacije. Sve to vrijeme ostvarivalisu se gubitci  tako da je sadadug akumuliran u visini od preko 400.000 KM.

Pokušali smo dogovoriti odgodu plaćanja sa dobavljačima. Iako se dobavljač koji je blokirao Ljekarnu oglušio na poziv,  drugi dobavljači, a riječ je uglednim veledrogerijama, podržali su prijedlog odgode plaćanja uz jedan važan preduvjet: drastična promjena načina rada, pogotovo upravljanja, eliminiranje upravljanja na daljinu, rad u dvije smjene, rad subotom i dežura nedjeljom, uređeniji prostor za rad, marketinške akcije. Rad se mora svakodnevno analizirati i provoditi sve mjere koje bi dovele do stabilnog poslovanja i povrata nagomilanih dugova. Našoj ljekarni u ovom sastavu je to nemoguća misija, jer nema sustav upravljanja koji bi sve to proveo. “

U svakom slučaju, rješenja se trebaju hitno naći. Pozitivno je što se u ovoj teškoj situaciji Upravno vijeće nije povuklo već se trudi iznaći rješenje. Najizglednije je rješenje uvođenja privatnog sektora koji bi preuzeo na sebe sve dugove, zadržao uposlene i nastavio sa radom Ljekarne. Upravo takvo rješenje je najavljeno na sjednici Općinskog vijeća koje je sa 12 glasova podržalo zaključak da se ide u tom smjeru.

 

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar