• „Procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i posljedice za hrvatski narod u BiH i RH“
  • „Procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i posljedice za hrvatski narod u BiH i RH“
  • „Procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i posljedice za hrvatski narod u BiH i RH“

„Procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i posljedice za hrvatski narod u BiH i RH“

U srijedu, 27. rujna 2017. u dvorani Vijenac na Kaptolu u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog generalskog zbora, održana je tribina „Procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i posljedice za hrvatski narod u BiH i RH“. Na ovoj tribini nije bilo predstavnika hrvatske vladajuće stranke koja drži pravosuđe i Tužiteljstvo. 

Tribinu je vodila gospođa Tanja Popec, a predavači su bili generali Hrvatskog vijeća obrane, Zlatan Mijo Jelić i Željko Šiljeg. Pozdravnu i uvodnu riječ održao je general Marinko Krešić.

 

Gospođa Popec je naglasila kako je Hrvatski generalski zbor održao već 16 ovakvih tribina diljem Hrvatske, u kojima se progovara u javnosti prešućena istina o tim temama, te kako sve dosada nitko nije osporio nijednu činjenicu iznesenu na tribinama. Posebno je pozdravila mlade koji su došli, zahvalivši im za njihov interes za ovu temu.

Prvi predavač, general Zlatan Mijo Jelić donio nam je kratak uvod u problem uhićenja i optužnica protiv hratskih branitelja u BiH od strane pravosudnih tijela BiH, iznoseći problem nejednakih uvjeta pod kojima se procesuiraju Hrvati, pri čemu im se retroaktivno sudi provođenjem Kaznenog Zakona donesenog 2003., umjesto onog iz bivše SFRJ.

Kronološki iznoseći dobro poznate činjenice iz razdoblja Domovinskog rata u BiH, general Jelić je još jednom pokazao kako Hrvatska ni u jednom trenutku nije imala pretenzije na prostor Bosne i Hercegovine, nego je, naprotiv, osigurala postojanje cjelovite Bosne i Hercegovine i pridonijela njezinom međunarodnom priznanju.

Podsjetio je na događaj rušenja hrvatskog sela Ravnog u Hercegovini 1991. prilikom srpskog napada na dubrovačko područje, nakon kojega je Alija Izetbegović svojom izjavom pokazao kako smatra da se ti događaji ne tiču Bosne i Hercegovine (“Ovo nije naš rat”), na primanje bošnjačkih izbjeglica u Hrvatskoj čitavo vrijeme rata u BiH, pa i za vrijeme sukoba Hrvata i Muslimana, na dostavu oružja Armiji BiH preko Hrvatske, također i za vrijeme sukoba s Hrvatima, što je, kaže, nezabilježeno da jedna strana u ratu „propušta oružje drugoj strani, iako zna da će iz tog istog oružja biti napadana“, na opremanje i naoružavanje jedinica Armije BiH u Hrvatskoj, na činjenicu kako su svi hrvatski zastupnici u Parlamentu BiH 1992. podržali odluku o referendumu o samostalnoj i nedjeljivoj Bosni i Hercvegovini, „isti oni zastupnici koji donijeli odluku o formiranju hrvatske zajednice Herceg-Bosne, čime su jasno pokazali kako zajednicu Herceg-Bosnu ne vide kao samostalno državu već kao dio Bosne i Hercegovine“.

Izlaganje je nastavio nabrajanjem pojedinih zločina koji su počinjeni nad Hrvatima u BiH od Vojske Republike Srpske, ali i od Armije BiH, što je na okupljene ostavilo izrazito snažan dojam.

General Jelić, protiv kojega je također podignuta optužnica od strane pravosudnih tijela BiH, završio je svoje predavanje riječima:
Pozivam sve hrvatske političare koje je hrvatski narod izabrao, bez obzira na svjetonazor te pozivam i hrvatske intelektualce (…) da budu kao hrvatski branitelji, koji su se 1990-tih godina suprotstavili ratnoj agresiji: (…) sada se vi suprotstavite pravoj i političkoj agresiji na hrvatske branitelje, na Domovinski rat, a samim time i na nacionalne interese i opstanak Republike Hrvatske.

Drugi predavač bio je general Željko Šiljeg koji je naglasio kako „nakon što utihne oružje“ započinje “specijalni rat”, kojim oni koji u oružanom ratu nisu uspjeli ostvariti svoje političke ciljeve, nastavljaju borbu za njih drugim sredstvima. Citiajući autentične dokumente, ukazao je na politiku stvaranja muslimanske BiH koja nastoji istisnuti hrvatski element, a koja se ogleda na mnogim poljima, od rada pravosudnog sustava do školstva.

Nakon tribine razgovarali smo s generalom Jelićem. On nam je progovorio o sudbinama mnogih hrvatskih branitelja iz BiH protiv kojih su podignute optužnice. „Nalaze se u Hrvatskoj, odvojeni od svojih obitelji, a prelsakom granice prijeti im uhićenje“ rekao je, naglasivši kako oni ne bježe od sudskog procesa kroz koji mogu dokazati svoju nevinost, već očekuju pravedan postupak suđenja, u kojem im se, prije svega, neće retroaktivno suditi po naknadno donesenom Zakonu, kao što se to događa u radu pravosuđa BiH.

Među okupljenima bili su posebno pozdravljeni: ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik predsjednice RH, Ante Deur, izaslanstvo ministra branitelja Medveda, izaslanik ministra unutarnjih poslova Božinovića, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier, zastupnici u Hrvatskom saboru: Miro Kovač, Ivica Mišić, Goran Dodig i Miroslav Tuđman, ravnateljica Državne agencije za odgoj i obrazovanje, predstavnici gradske vlasti grada Zagreba, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala BozanićaAnte Nazor iz Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, hrvatski domoljubi i stradalnici Nikola Štedul, general Dario Kordić, sisački biskup Vlado Košić te predstavnica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

(Izvor: narod.hr/PDN/Foto: MT)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar