Pročitajte tko ima pravo na novčanu potporu za djecu i porodilje?

Pročitajte tko ima pravo na novčanu potporu za djecu i porodilje?

Zakon o zaštiti obitelji s djecom jasno je definirao koje su stvari potrebne kako bi se ostvarila financijska pomoć za dijete i zaposlene i nezaposlene porodilje.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji 1. listopada na snagu stupa Zakon o zaštiti obitelji s djecom. Po ovom Zakonu prava koja ostvaruje obitelj s djecom su i dodatak na djecu, naknada umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu za vrijeme dok
odsustvuje s posla radi trudnoće, poroda i njege djeteta, novčana potpora ženi-majci koja nije u radnom odnosu, jednokratna potpora za opremu novorođenog djeteta.

Pravo na dodatak na djecu

Pravo na dodatak na djecu mogu ostvariti obitelji čiji ukupni mjesečni prihod po članu kućanstva ne prelazi 15% prosječne neto plaće ostvarene u prethodnoj godini u Federaciji BiH. Uzmemo li u obzir da je prosječna neto plaća 857 KM, pravo se neće moći ostvariti ako član obitelji ostvaruje prihode veće od 128 KM.

Iznos dodatka na djecu utvrđuje Vlada Hercegovačko-neretvanske županije-kantona posebnom odlukom, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi. Djetetu bez jednog ili oba roditelja i djetetu s invaliditetom osiguravaju se povoljniji uvjeti u stjecanju i ostvarivanju prava po ovom zakonu, kao i djeci s invaliditetom.

Zakon o zaštiti obitelji s djecom

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing