Projekt “Zaštitimo pčele, spasimo ekosistem” za podršku u razvoju ili pokretanju pčelarske proizvodnje

Projekt “Zaštitimo pčele, spasimo ekosistem” za podršku u razvoju ili pokretanju pčelarske proizvodnje

NODAS je u decembru 2021. godine započeo realizaciju projekta „Zaštitimo pčele, spasimo ekosistem!” na području četiri općine u Bosni i Hercegovini, a u trenutnoj tj. početnoj fazi u Livnu i Milićima.

Projekt financira njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj a implementira se uz podršku njemačke organizacije HELP – Hilfe zur Selbsthilfe. Svoj udio u sufinanciraju i provedbi imaju i odabrane projektne općine i korisnici.

Riječ je o projektu konkretne podrške u razvoju ili pokretanju pčelarske proizvodnje individualnih proizvođača. Projektom će se podržati i rad lokalnih udruženja pčelara a sve su aktivnosti u konačnici u svrhu doprinosa očuvanju ekosistema šireg područja, jer je djelovanje pčela ključni faktor održavanja, ali i razvoja ekosistema a njihov broj i zdravlje preduvjet.

Ulaganjima se želi pomoći zapošljavanju i samozapošljavanju kroz pčelarstvo, tj. dati zamaha razvoju pčelarstva povećanjem lokalnih proizvodnih kapaciteta (količina), kvalitete meda, i/ili stvoriti bolje uvjete proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda.

U tu svrhu će se odabranim korisnicima dodjeljivati grantovi u opremi i materijalu u vrijednosti do 3.000 Eura uz učešće korisnika od 15% vrijednosti opreme i materijala.

Korisnici (aplikanti) će imati priliku prisustvovati I kvalitetnim edukacijama a oprema i materijal se definiraju individualno i u skladu sa pojedinačnim potrebama

Projekt će trajati 18 mjeseci i podržati najmanje 20 korisnika na području svake općine. Potencijalni korisnici su isključivo osobe sa područja projektne općine. Kod odabira će se, kroz selekciju aplikacija i rad komisije na terenu, u obzir uzimati ekonomsko stanje domaćinstva, kvalitetu ideje i potencijal za razvoj.

Određenu prednost će imati osobe iz ugroženih kategorija stanovništva međutim i dalje uz uvjet zdrave poslovne ideje. Odobrena pomoć biće distribuirana isključivo u vidu materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za djelatnost, bez gotovinskih isplata. Ukupna vrijednost investicije je 80.000 Eura.

Aplikaciju možete preuzeti OVDJE te je isprintati i poslati na adresu navedenu u samoj aplikaciji. Aplicirati možete i slanjem aplikacije i skeniranih dokumenata (pogledati u samoj aplikaciji) na adresu [email protected].

Sve zainteresirane osobe mogu dobiti detaljne informacije o terminima prezentacije projekta i/ili načinu apliciranja putem telefona: 033 646 889

HELP je njemačka nevladina organizacija, osnovana 1981. u Bonnu. U proteklim godinama, HELP je izrastao u istinski globalnu organizaciju, s uredima i projektima u mnogim zemljama širom svijeta. HELP je oduvijek imao misiju da pruži humanitarnu pomoć i pomoć pri razvoju zajednicama pogođenim katastrofama, ratom ili siromaštvom, kroz sistem koji podstiče vlastito učešće i ohrabruje ljude da pomognu sami sebi, kako bi se mogli osloniti na vlastite snage i ostvariti dugoročnu održivost.

Foto: Ramski Vjesnik / Ilustracija

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing