Proljetni radovi u voćnjaku

Proljetni radovi u voćnjaku

Radovi u voćnjaku počinju i prije prvih toplih dana. Priprema tla za proljetnu sadnju stabala počinje već u veljači kada se vrši i klasifikacija podloga te rezidba. Kada temperatura pređe 0℃, kreće se sa pripremom zemljišta, uništavanjem korova i površinskom obradom tla.

Nastavlja se rezidba jabučastih vrsta, ali i započinje s rezidbom koštičavih vrsta, što znači da prvenstveno treba obratiti pažnju na jabuke, kruške, šljive, višnje i trešnje. Sa prvim toplim danima preporučuje se obaviti prskanje voća, tj. tzv proljetno „kupanje“ voćaka. Ovo je obvezna i veoma značajna mjera koju voćari moraju kvalitetno uraditi kako bi biljkama omogućili zdravu vegetaciju.

U ožujku je potrebno privesti kraju rezidbu jabučastih i koštičavih vrsta i početi s podizanjem novih nasada i podloga

Vrlo je važno u ovom periodu nastaviti sa blagovremenim suzbijanjem korova te obaviti oranje između redova. Također, preporučuje se da se u ovom mjesecu obavi i podmlađivanje i prekalemljivanje voćaka. U malinjacima se radi orezivanje izdanaka. Vinogradari vrše pregled promrzlih čokota, kalemljenje na zrelo, sađenje kalema vinove loze, ogrtanje mladih čokota, gnojidbu i rezidbau vinograda, dubinsku obradu zemljišta te popunjavanje praznih mjesta u vinogradu. Breskve i kajsije je potrebno tretirati plavim prskanjem.

Sa buđenjem vegetacije, bude se i brojne štetočine i bolesti koje su prezimile na uvelom lišću, drvetu ili na mumificiranim plodovima. Upravo ovo predstavlja ozbiljan izvor zaraze koji se mora suzbiti u ovim prvim fazama vegetacije. Neke od bolesti koje mogu nanijeti najviše štete su: čađava pjegavost lišća i krastavost plodova kod jabučastih vrsta, sušenje cvjetova i grančica kod koštičavog voća, kao i kovrdžavost lišća.

U travnju je potrebno nastaviti sa čišćenjem međurednih podloga, detaljnom obradom zemljišta (frezanje, okopavanje)

U ovom mjesecu se orezuju maline i kupine. Nemojte zaboraviti izvršiti ni prihranjivanje voćaka. Za ovu namjenu preporučujemo vam gnojivo Plantella Organik. Plantella Organik je organsko univerzalno gnojivo s dugotrajnim djelovanjem koje povećava rodnost tla i poboljšava kvalitetu i količinu uroda. Prednosti: značajno više suhe tvari, mala potrošnja, aktivno djelovanje duže od 6 mjeseci, poboljšava prozračnost tla i povećava sposobnost zadržavanja vode, sadrži puno suhog i organskog materijala, biljke prije dozrijevaju, zdravije su i sadrže više vitamina, nema neugodnog mirisa i primjesa korova i bolesti.

Ukoliko niste obavili prskanje u ožujku, travanj je posljednja prilika da poduzmete pravovremene mjere zaštite protiv štetočina i bolesti čime ćete zaštititi voćke u cvatu od kasnih mrazeva. Preporučuje se i unošenje pčelinjih zajednica u procvale zasade tijekomm ovog mjeseca. U svibnju preostaje da se izvrši prorjeđivanja plodova, a vrši se i kalemljenje budnih pupoljaka, obavlja zalijevanje i prihranjivanje voćnjaka te treća plitka obrada zemljišta između redova krajem mjeseca.

Sorte koje uspijevaju na našem podneblju

/Izvor: agricom.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing