Promarku se priprema još jedan posao – GP Osoje težak 4.2 milijuna maraka s tendencijom rasta

Promarku se priprema još jedan posao – GP Osoje težak 4.2 milijuna maraka s tendencijom rasta

Nakon što mu je rektor povjerio adaptaciju objekta u Rodoču, Pošta izgradnju novog objekta, Anti Vidačku se priprema još jedan posao. Kako sada stvari stoje skupina ponuđača u kojoj je i Promark trebala bi dobiti i posao izgradnje GP Osoje vrijedan 4.2 milijuna maraka bez PDV-a. Naime, Uprava za neizravno oporezivanje je u rujnu 2020. objavila obavještenje o nabavi građevinskih radova na izgradnji GP osoje vrijednih 3.4 milijuna maraka, piše Hercegovina.info

U veljači 2021. Uprava za neizravno oporezivanje poništava otvoreni postupak nabave radova budući da se nekoliko tvrtki žalilo na natječajnu dokumentaciju, a i da su pristigle ponude veće od vrijednosti nabavke.

Potom ide nova obavijest o nabavi radova 29 rujna 2021., sve je isto, osim iznosa, koji je sada 4.2 milijuna maraka

Na ovaj poziv javlja se nekoliko grupa ponuđača, no samo ona predvođena Heringom se uklapa u vrijednost raspisanog posla.

Komisija na zatvorenoj sjednici utvrđuje da su sve tri grupe kvalificirane u daljnjem postupku poređenja. Budući da je grupa ponuđača predvođena Heringom dala najpovoljniji ponudu komisija daje preporuku direktoru ugovornog organa (UINO) Miro Džakula da se i ocijeni najpovoljnijom ponudom.

Nezadovoljnici iz grupe predvođene KTM Brina, a u kojoj je Promark se žale. Ured za razmatranje žalbi usvaja žalbu Promarka, tj. Brine, poništava odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i predmet vraća Upravi za neizravno oporezivanje na ponovni postupak. U ponovnom postupku preispitivanja ponuda Heringu se navodi da nisu upisali jedinične cijene za svaku pojedinačnu stavku, nego jedinične cijene za komplet, te da su upisali jediničnu cijenu za komplet za razvodni ormar i slično. Nadalje, temeljem toga 8. travnja ove godine Uprava za neizravno oporezivanje ponovno poništava postupak.

Iz UINO našem portalu potvrđuju da je postpak nabave radova ponovno na početku

“Otvoreni postupak Javne nabavke za prikupljanje ponuda na izgradnji Graničnog prelaza Osoje još uvjek nije okončan, u tijeku je, obzirom da je rješene Ureda za razmatranje žalbi, usvojena žalba jednog od ponuđača postupka. To konkretno znači da je predmet izbora ponuđača za zgradnju graničnog prijelaza Osoje vraćen Upravi za indirektno oporezivanje na ponovni postupak. Taj ponovni postupak je u tijeku. Predviđena procjenjena vrijednost ove nabavke iznosi 4.270.000,00 KM bez PDV-a. Konkretni postupak provodi se u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH”, kaže u izjavi za Hercegovina.info Ratko Kovačević načelnik odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju UINO.   

Odluke Ureda za razmatranje žalbi, nezadovoljnici tvrde, ključne su vraćanju Promarka i Brine u igru. Na naš upit koje su odluke donosili kada je u pitanju GP Osoje nisu odgovorili. No, rješenje kojim usvajaju žalbu Brine i Promarka je jedno od njih. 

Treba li još navoditi i usku povezanost Promarka i Ante Vidačka i HDZ-a BiH, kao i činjenicu da je Promark većinski vlasnik SOKO zrakoplovstva, koji je zemljište nekadašnjeg Sokola prodavao Čovićevim direktorima – Elektroprijenos, Elektroprivreda(indirektno preko Stanića), UINO…

Ante Vidačak, kao i njegov imenjak iz SKB-a primjer su da u BiH ima posla tko hoće raditi

Inače, GP Osoje je od strateške važnosti za posuški kraj. Na službenim stranicama te općine u više su navrata govorili da je njegova izgradnja od ključne važnosti za domaće gospodarstvo.

“Posušje ima kvalitetnu prometnu infrastrukturu te leži na sjecištu čak pet magistralnih pravaca, a ovime će konačno biti riješeno usko grlo koje remeti protok i povezanost naših ljudi s Dalmatinskom zagorom, priobaljem, ali i cjelokupnom Hrvatskom. Sadašnji granični prijelaz izravno šteti posuškim gospodarstvenicima jer je ovo žila kucavica prema europskom tržištu te će proširenje prijelaza pozitivno utjecati na gospodarstvo. Skraćivanje vremena prelaska granice također će pogodovati razvoju turizma te će Posušje neminovno postati zanimljivijim i dostupnijim odredištem”, naveli su na stranici te općine kada je raspisan natječaj za izgradnju GP Osoje.

No, čini se ipak da vrijeme nije ključan čimbenik. Dvije godine su od prvog obavještenja o nabavi radova, a izvođač još nije izabran, što govori u prilog tome da u fokusu nije ni Posušje, ni gospodarstvo nego nositelj radova.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar