Promet u BiH otežan i usporen, upozorenje na poledicu

Promet u BiH otežan i usporen, upozorenje na poledicu

Zbog niskih jutarnjih temperatura u nižim područjima, kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, mostovima i prilazima tunelima upozorava se na poledicu i ugaženi snijeg na kolovozu. Izdvajaju se dionice: Ripač-Vrtoče, Bosanski Petrovac-Ključ (Lanište) i Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj). 

Ekipe cestovne službe interveniraju na svim dionicama gdje je to neophodno, vozačima se savjetuje da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutačnim uvjetima i stanju na cestama i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog aktiviranog klizišta obustavljen je prometj na dionici magistralnog puta M-4 Simin Han-Kalesija (u Babajićima). U funkciji je obilaznica preko Dubrava.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Radovi

Magistralni putevi

M-4 
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u tijeku je sanacija kolovoza,a prometuje se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

M-6
Ljubuški-Čapljina (na izlazu iz Ljubuškog) izvode se sanacijski radovi, prometuje se naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

M-14 
Bosanska Kostajnica-Bosanska Dubica (Vrioci), na snazi je obustava prometa. Za vrijeme obustave promet je preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

M-16 
Jajce Banja Luka (Lučina) zbog klizišta, promet se odvija usporeno jednom trakom.

M-17
Doboj-Šešlije, zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažiranih na izgradnji autoputa do kraja godine, dolazi do povremene kraće obustave prometa (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 sati.

M-18
Tuzla-Bijeljina-u mjestu Požarnica (zbog klizišta) prometuje se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana prometa za vozila preko 3,5 tone.

Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.

Regionalni putevi

R-360 Priboj-Teočak, zbog sanacije klizišta obustavljen je promet. U funkciji su alternativni pravci.
R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana prometa  za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).

Ograničenja

Na GP Brčko-Gunja dozvoljen je dvosmjerni promet vozilima mase do 9 tona (na mostu preko rijeke Save), a kontrolirani jednosmijerni promet sredinom mosta vozilima do 40 tona, s tim da razmak između vozila bude minimalno 35 metara. Najveća dopuštena brzina kretanja vozila mostom Brčko-Gunja ograničena je na 40 km/h, priopćeno je iz BIHAMK-a.

klix.ba

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar