• Pronađena netaknuta keramika Maja
  • Pronađena netaknuta keramika Maja
  • Pronađena netaknuta keramika Maja

Pronađena netaknuta keramika Maja

Špilja se nalazi 2,7 kilometara istočno od Kukulkana, najveće piramide Chichen Itze, na dubini od 24 metra.

Arheolozi su otkrili više od 200 komada keramike i drugih predmeta u podzemnoj špilji u Chichen Itzi, jednom od najvažnijih arheoloških nalazišta u Meksiku, objavio je istraživački tim. Na mjestu pronalaska na poluotoku Yucatanu nekad je bio smješten veliki pretkolumbijski grad koji su izgradile Maje, piše Hina.

”Pronašli smo izvanredan materijal u skoro netaknutom stanju”, rekao je arheolog Guillermo de Anda na konferenciji za novinare. Procjenjuje se da su predmeti stari do 1300 godina. Pronađeni su u pećini, o kojoj je lokalno stanovništvo dugo govorilo, ali nitko dosad nije u nju ušao. Špilja se nalazi 2,7 kilometara istočno od Kukulkana, najveće piramide Chichen Itze, na dubini od 24 metra. Sadrži nekoliko komora kojima visina varira od 40 centimetara do gotovo tri metra.

Pronađene su keramičke posude koje sadrže ostatke sjemena, žada, školjki i malih životinjskih kostiju. ”Na nekima od pronađenih predmeta nalazi se  slika boga kiše Tlaloca. Možda su se koristili u ritualima za dobivanje kiše u vrijeme velike suše”, rekao je de Anda. De Anda i njegov tim istražuju kompleks majanskih ruševina Chichen Itzu kako bi utvrdili rute podzemnog vodovoda, jer se smatra da se ispod hramova i piramida nalaze brojna neotkrivena jezera.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar