Pronađena ukradena kopija Da Vincijeve slike, stara 500 godina

Pronađena ukradena kopija Da Vincijeve slike, stara 500 godina

Talijanska policija pronašla je 500 godina staru kopiju slike Leonarda da Vincia „Spasitelj svijeta“ u Napulju, i vratila je muzeju. Policajci su rekli da su uhapsili 36-godišnjeg muškarca u čijem stanu je, u ormaru, pronađena slika Spasitelj svijeta (Salvator Mundi).

Djelo prikazuje Isusa Krista sa podignutom rukom, i dio je zbirke Muzeja Doma bazilike San Domenico Maggiore u Napulju.

Riječ je o kopiji Leonardovog djela, koje je 2017. godine prodato za 450 miliona dolara. Muzej bazilike je mjesecima zatvoren zbog zaštitnih, pritivepidemijskih mjera i niko nije prijavio da je slika u međuvremenu– nestala.

„Slika je pronađena zahvaljujući briljantnoj i marljivoj policijskoj operaciji”, rekao je napuljski tužilac Giovanni Melillo.

„Inače, njen nestanak nije bio prijavljen. Osoblje muzeja koji je mjesecima zaključan nije ni bilo svjesno krađe”, dodao je Melillo.

Vjeruje se da je uljanu sliku naslikao umjetnik Giacomo Alibrandi. Policija sada istražuje kako je ukradena, jer nije bilo znakova provale.

„Ko god da je uzeo sliku, vjerovatno pripada organiziranoj mreži međunarodnih trgovaca umjetninama”, objasnio je tužilac.

Leonardova originalna slika Salvator mundi nije viđena u javnosti od prodaje.

federalna.ba/The Guardian

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar