Pronađite mjesta za ljekovito bilje, poslužit će i vašem, ali i zdravlju vrta

Pronađite mjesta za ljekovito bilje, poslužit će i vašem, ali i zdravlju vrta

Većina vrsta ljekovitog bilja svojim cvjetovima privlače oprašivače u vrt, a mirisom odbijaju štetnike. Njihovi listovi i cvjetovi koriste se u pripremi čajeva, sirupa, kao začini u slanim, ali i slatkim jelima.

Zato posadite ovih sedam vrsta za svoje, ali i zdravlje vrta. – piše Agroklub.com

TOP 7 vrsta ljekovitog bilja
  1. Kadulja (Salvia officinalis) je aromatična biljka poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Često se koristi za ublažavanje upale grla, poboljšanje probave i smanjenje simptoma menopauze. Kao začin se koristi u jelima s mesom ili mahunarkama. Od nje se može napraviti osvježavajući sirup.
  2. Kopriva (Urtica dioica) je ljekovita biljka bogata vitaminima i mineralima, posebno željezom i vitaminom C. Čaj od koprive može pomoći u detoksikaciji organizma, jačanju imunološkog sustava i regulaciji krvnog tlaka. Također se može koristiti kao prirodni tretman za jačanje kose i noktiju. Odlična je u gustim juhama i varivima.
  3. Lavanda (Lavandula angustifolia) je poznata po svom umirujućem mirisu i opuštajućim svojstvima. Možete se koristiti za izradu čajeva, ulja, ili mirisnih vrećica. Također je djelotvorna kao prirodni insekticid i repelent. Njezini cvjetovi daju zanimljivu aromu u slatkim jelima.
  4. Majčina dušica (Thymus vulgaris) je aromatična biljka koja se često koristi u kuhanju zbog svog jakog okusa i mirisa, posebno u mesnim jelima. Također ima antibakterijska svojstva i služi za pripremu ljekovitih čajeva i kao dodatak kupkama.
  5. Kamilica (Matricaria chamomilla) je poznata po svojim umirujućim svojstvima. Ublažava probavne smetnje, nesanicu i anksioznost. Listovi i cvjetovi se mogu sušiti za izradu čajeva ili koristiti u obliku tinktura i ulja.
  6. Menta (Mentha spp.) je osvježavajuća biljka koja se često koristi za pripremu čajeva, osvježavajućih napitaka i deserata. Također i za ublažavanje probavnih problema i glavobolja te kao prirodni insekticid. Brzo se širi pa ju u vrtu kontrolirajte.
  7. Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je aromatična biljka koja se često koristi kao začin u kuhanju. Također ima antioksidativna svojstva, koristiti se za poboljšanje cirkulacije, poticanje pamćenja i ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar