Proračunsko domo(džepo)ljublje

Proračunsko domo(džepo)ljublje

Nastavak proračunskog domoljublja ili ipak pomoć svim žiteljima ove zemlje?

Piše: Dragan Bradvica, Dnevni.ba

Od potpisivanja Dejtonsko-pariškog sporazuma u bh. politici najjače domoljublje bilo je ono proračunsko. Vladajućima je gotovo isključivo bilo važno koliko su puni proračuni, zbog toga su bili česti i raznorazni nameti, međunarodna zaduživanja, krediti kod komercijalnih banaka…

I dok je nesporno kako su stabilni proračuni krucijalni za stabilnost bilo koje države na svijetu jer na taj način može jamčit ispunjenje svega onoga za što je država zadužena. Međutim, bh. političkim (kvazi)elitama uglavnom su porivi bili drugačiji – osiguravanje izuzetno dobrih plaća i nebrojenih naknada, uhljebljivanje svojih ‘partijskih poslušnika’, rodbine i prijatelja, muljanje ono natječaja, kupovanje bijesnih automobila opremanje ureda kao da se radi o kraljevima itd.

Nebrojene apele i vapaje ekonomskih stručnjaka oko smanjenja opterećenja na gospodarstvo i rad, na plaće, uvođenje jasnih pravila oko utroška sredstava isl. glatko su odbacivali. Na promjene ove pogubne prakse nisu ih nagnali ni masovni odlasci, negativni prirodni priraštaj, značajna razina siromaštva kao niti inflacija koja razdire ove zemlju više od godinu dana. Hoće li ih ipak na to nagnati posljedice ruske agresije na Ukrajinu?

Kako će glasati SNSD?

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je ovaj tjedan Prijedlog zakona o izmjenama zakona o trošarinama u BiH, kojim se ukidaju trošarine na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci. Na taj način bi naftni derivati automatski pojeftinili za oko 40 feninga, a Vijeću ministara BiH je nakon šest mjeseci ostavljena mogućnost da svojom odlukom produži za tri mjeseca definirani iznos trošarine.

Prihvaćen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga, te uvoz dobara određenih namirnica. To su lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala, kruh dobiven od svih vrsta brašna, sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, sol, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

Također, predloženo je da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuje alkohol, cigare, parfemi, nakit, te drugi luksuzni proizvodi, čime bi se osigurali dodatni prihodi i nadomjestio procijenjeni gubitak prihoda.

Nitko od zastupnika nije bio protiv, vjerojatno svjestan kakav bi to odjek imalo u javnosti

Ali i svjestan kako sve ovo ne znači ništa ukoliko i Dom naroda PS BiH ne prihvati ova zakona rješenja. A, sudeći prema prvim izjavama, tu bi moglo biti itekako ‘škakljivo’.

Tako je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) kazao kako ‘ukidanje trošarina na gorivo izravno utiče na proračune entiteta i loše je što je Zastupnički dom donio odluku mimo suglasnosti vlada entiteta i Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje’. Stava je kako je predug rok na koji su ukinute trošarine na gorive, ali da o tome odlučuje Parlamentarna skupština BiH.

“Kako ćemo glasati odlučit ćemo na sjednici kluba koja se održava neposredno pred sjednicu Doma naroda i tada će se sve znati”, poručila je pak izaslanica SNSD-a Dušanka Majkić.

I bivši član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić (PDP) skeptičan je kako će SNSD pristati na smanjenje stope PDV-a

“Uvjeren sam da će i SNSD glasati za ukidanje trošarina na naftne derivate, jer bi bila katastrofa kada bi jedino SNSD to zaustavio. Kada je pak u pitanju niža stopa PDV-a mislim da je SNSD u strahu kako će im to ugroziti proračun i da će onda izgubiti vlast. Mislim kako više razmišljaju o vlasti nego o potrebama stanovništva i neće podržati ovu inicijativu. Vjerovatno će pokušati napraviti neki kompromis jer bi ga oporba žestoko kritizirala kada bi sve odbili”, kazao je Ivanić za BNTV.

Ima li potrebne većine?

Što se pak tiče stranaka sa sjedištem u Sarajevu čini se kako neće biti nikakvih problema, i da će svi izaslanici ovih stranaka glasati za obje inicijative. Isti je slučaj i s HDZ-om BiH.

“HDZ-ovi zastupnici su pored predlaganja zakona o plaćama koji je usvojen podržali i usvajanje zakona o trošarinama kojim se očekuje smanjenje cijena goriva koje bi donijelo nužno potrebno rasterećenje za gospodarstvo. Također predstavnici HDZ BIH podržali su i zakon o PDV-u kojim se uvodi smanjena stopa PDV-a na osnovne životne namirnice. Ova tri tzv. antirecesijska zakona koji su usvojeni u Zastupničkom domu PS BiH da bi stupili na snagu moraju biti usvojeni i u Domu naroda PS BiH, čiju je sjednicu predsjedatelj Doma naroda PS BiH Dragan Čović zakazao”, priopćili su iz ove stranke.

Dakle, ukoliko govorimo o brojkama, kako bi prošle inicijative uz one koji su najavili da će glasati potreban je i glas minimalno jednog izaslanika i SNSD-a. S obzirom koje trenutno dolaze iz ove stranke teško je prognozirati na koji način će se stvari kretati, pa ćemo trebati sačekati 24. ožujak kada će se održati sjednica Doma naroda PS BiH.

Međutim, već sada se može jasno kazati da se sve stranke moraju jasno opredijeliti – nastavak proračunskog domoljublja ili da se napokon pokaže da su političari tu radi svih žitelja ove zemlje koji su ih i birali.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar