Proslava male mature u RS-u ubuduće isključivo u školama, a ne u kafanama

Proslava male mature u RS-u ubuduće isključivo u školama, a ne u kafanama

Odluka se nalazi u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i odgoju koji se razmatra na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Izmjene se nalaze u Članu 1. gdje se navodi kako se proslava maturske večeri za učenike završnog razreda organizira u prostorijama škole, dok se također kaže da, ukoliko ne postoje uslovi za organiziranje proslave u prostorijama škole, proslava se može organizirati, u dogovoru s nadležnom jedinicom lokalne samouprave, u ustanovama kulture ili sporta na području jedinice lokalne samouprave.

Novina je i to da u organiziraanje proslave mature moraju biti uključeni predstavnici vijeća roditelja i vijeća učenika te da učenici imaju pravo na zaštitu i sigurnost u prostorijama u kojima se proslavlja matura. Također, je podcrtano da je zabranjeno unošenje i služenje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnicima.

Kako je ranije rečeno iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, razlog za dodavanje ovih stavki u zakon je taj što su škole, usprkos preporukama, proslave organizirale u ugostiteljskim objektima gdje su malim maturantima bili dostupni alkohol i duhanski proizvodi.

Ukoliko škola prekrši odredbu kojom se zabranjuje unošenje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, bit će kažnjena novčanom kaznom od 1.000 KM do 5.000 KM.

Osim ovih odredbi, uveden je i novi Član 127a kojim se predviđa dodjela Svetosavske nagrade nastavnicima za izuzetne razultate i zalaganje u radu na razvijanju učeničkih znanja, sposobnost i talenta, poticanja kritičkog razmišljanja, istraživanja, većeg zalaganja za interesovanja učenika u cilju postizanja boljih rezultata, primjenu raznovrsnih i suvremenih inovativnih metoda u odgojno-obrazovnom radu te doprinos kvalitetnijem odgoju i obrazovanju. Nastavnicima će biti dodijeljena novčana nagrada u visini prosječne mjesečne plaće nakon oporezivanja isplaćene nastavniku u RS-u, u prethodnom mjesecu prije dodjeljivanja nagrade.

Jedna od novina izmijenjenog zakona je i to da će supružnici i djeca poginulih boraca biti oslobođeni naknade za polaganje stručnih ispita. /klix.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar