Proslava sv. Franje u Rumbocima

U župi Rumboci  danas je s početkom u 11 sati vanjskom proslavom za cijeli ramski kraj proslavljen patron župe sv. Franjo Asiški.

Svetu misu uz koncelebracijuju 8 svećenika predvodio je fra Mato Topić, dekan Ramskog dekanata i župnik župe sv. Ante Padovanskog u Gračacu.

U propovijedi je fra Mato, između ostalog, istaknuo kako ljude ne trebamo dijeliti kao crne i bijele ovce i gledati ih kroz crne naočale, već trebamo kao sv. Franjo  svojim životom  i nasljedovanjem Evanđelja  pokazivati  malenkost, skromnost i jednostavnost.
– Sveti Franjo nam treba biti uzor koji nije gledao svijet kroz crno-bijeli, koji je nastojao svojim životom promijeniti svijet. On je volio siromašne, ponizne, gubave, a nije volio licemjerne i bahate kao što su bili Farizeji- kazao je fra Mato, naglasivši  da na predstojećim izborima ne trebamo gledati sve kroz tamne naočale i sve gledati kroz crno-bijeli svijet, već nam sveti Franjo treba biti uzor  i u tome.

Pod misom su mladi župe Rumboci  proslavili jubilarnu 15. godišnjicu od osnivanja Frame u Rumbocima, te su imali  i obred obećanja i primanja u Franjevačku mladež-Framu. Obred primanja i obnovu obećanja predvodio je fra Mato Topić. Framaši iz Rumboka su primili 9 novih članova, a obećanje je dalo njih 47. Mladi su pred okupljenim vjernicima izrekli svoja obećanja kako će nastojati živjeti u svijetu Evanđelja po uzoru na sv. Franju Asiškoga.

Osim framaša iz Rumboka na misi su sudjelovali i framaši-gosti  iz župe Rama-Šćit i Gračac, te mnogi vjernici iz svih ramskih župa.

Nakon svete mise u crkvenoj dvorani  vjernici su se mogli okrijepiti hranom i pićem koju su pripremili domaćini iz Rumboka, a posebno velike zasluge u pripremama pripadaju framašima župe Rumboci.

Povodom proslave patrona jučer je na stadionu na Bilom  s početkom u 12 sati održan  treći tradicionalni turnir u malom nogometu. Na turniru je igralo 6 ekipa, a pobijedila je ekipa Caffe-Pizzeria "Mondeo". Organizator turnira je Tomislav  Ostojić Jakib, a pokrovitelj turnira je Općina Prozor-Rama.

Federalna  televizija je medijski popratila cjelokupni događaj  kroz sve dane proslave patrona župe i općenito o župi, što  bi se trebalo emitirati u emisiji Mozaik religija u subotu 11. listopada s početkom u 11 :25 sati.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar