Proslava Sv. Nikole Tavelića na Orašcu

Proslava Sv. Nikole Tavelića na Orašcu

Ovogodišnja proslava zaštitnika filijalne crkve sv. Nikole Tavelića na Orašcu bit će u nedjelju 13. srpnja 2014. u 11 sati. Misu predvodi fra Ivan Jelić, župni vikar u svetištu sv. Ive Krstitelja iz Podmilačja , najavljeno je iz Franjevačkog samostana Rama Šćit.
 
Blagdan sv. Nikole Tavelića prema liturgijskom kalendaru slavi se 14. studenog, ali se zbog zimskih uvjeta premješta na drugu nedjelju poslije svetkovine apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla.
 
Orašačka crkva je  građena od 1969. do 1972. po projektu Mladena Fučića. Slikar Đuro Seder uradio je veliku zidnu sliku u tri dijela (1990).
 
U središnjem je prikazan Nikola Tavelić privezan na stup i u plamenu u gradu Jeruzalemu gdje je podnio mučeništvo. Njemu s desne i lijeve strane slike su ramskog puka u molitvi. Iako je riječ o smrti i mučeništvu, slikar je snažnim koloritom, osobito plavom bojom, uspio unijeti vedrinu i snagu života. Ondje gdje sve djeluje oporo, ispod površine se nailazi na mekoću i nježnost, na plemenitost i nesebičnost.
 
 Nikola Tavelić je podnio mučeništvo. Život se ne rađa ondje gdje se muka želi imati zbog nje same, da bi se proslavila vlastita veličina, nego gdje se je za dobre ciljeve spremno podnijeti velike žrtve, i polaganje života.
 
Vjernička zajednica filijale Orašac s franjevcima sa Šćita 2011. godine obnovila je unutrašnjosti crkve.
 
 Idejni i izvedbeni projekt uređenja interijera crkve uradili su autori akademik/profesori: Zlatko Ugljen i Nina Ugljen-Ademović. Skladno je urađen prezbiterij (oltar, ambon, krstionica, tabernakul).
 
Šest vitraja slikara Đure Sedera , Navještenje, Rođenje, Krštenje, Posljednja večera, Uskrsnuće i Uzašašće, te postaje Puta križa (ulje na platnu) od istoga su umjetnika. Kipar Stipe Sikirica napravio je kip Gospe, a urađena je i nova žbuka u unutrašnjosti crkve.
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar