Prosvjed u Sarajevu zbog spore nabavke cjepiva

Prosvjed u Sarajevu zbog spore nabavke cjepiva

Prosvjednici u Sarajevu danas su izašli na ulice zbog nezadovoljstva zbog spore nabavke cjepiva. i lošeg odgovora na pogoršanu epidemiološku situaciju, nemogućnosti adekvatnog liječenja zaraženih, a za sve krive aktualnu vlast na državnoj i federalnoj razini.

Prosvjednici traže njihovu smjenu, a odgovornosti ne amnestiraju ni oporbu konstatujući da nijedna stranka nije ponudila adekvatan plan borbe protiv pandemije. Rok za ispunjenje njihovih uvjeta je do 30. travnja.  U suprotnom, na praznik rada najavljuju nove prosvjede, javlja N1.

Što su rekli građani?

“Građani su danas izlašli na prosvjede naprosto da bi obratili pažnju na sebe sa stanovišta vlasti”.

“Važno je pokazati otpor. Važno je pokazati nezadovoljstvo”.

“Danas, kada nam pokazuju da nam život nije toliko važan koliko njihov… Želimo pokazati da na to ne možemo pristati”.

“Makar pokušavamo nešto. I dok god pokušavamo nadati se, nada posljednja umire”.

“Nije bitno koliko nas je. Bitno je da smo sve bolje i ljepše i civiliziranije organizirani”.

“Kao što vam je poznato mi smo zahtjevale njihove neopozive ostavke. Kako već tri desetljeća većina izabranih i imenovanih ne živi našu svakodnevnicu… Već svoju iznadprosječnu. U paralelnom univerzumu. Gledajući nas obične smrtnike kako umiremo. Propadamo, iseljavamo i jedva preživljavamo. Najjeftinije cjepivo košta 10 američkih dolara. Toliko izgleda vrijedi jedan ljudski život u BiH. Mi imamo svoju državu i hoćemo da nam je dobro sad. A ne za 2.000 godina”, poručuje Maja Gasal Vražalica, jedna od organizatorica, današnjeg prosvjeda u sarajevu.

“Minutom šutnje odajmo počast svim onim 8 tisuća i nešto umrlih od koronavirusne infekcije. Koji nisu uspjeli preživjeti. Neka im je hvala. A oni koji su odgovorni za njihove živote, neka se srame. I neka budu prozvani na način kako ih je prozvala ova grupa“, rekao je dr. Bakir Nakaš, učesnik prosvjeda.

Podsjetimo, dr. Nakaš je u svoje i u ime još nekolicine istaknutih građana, podnio kaznenu prijava Tužiteljstvu BiH  protiv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević, premijera Federacije BiH Fadila Novalića i ministra zdravstva Federacije BiH Vjekoslava Mandića, a zbog postojanja osnova sumnje da u periodu od 18. rujna 2020. godine do 18. ožujka 2021. godine, svjesni svojih zakonskih obveza, nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i izravne nabavke cjepiva ppotrebnog za imunizaciju stanovništva.

“Ode i drugi ‘send’ u nadi da naši zahtjevi neće otići u ‘spam’. Da će zastupnici, koje mi plaćamo i koje smo mi birali, sada ustati i raditi za nas. A ne za svoje stranke”, kazala je Nejra Latić Hulusić, jedna od organizatorica prosvjeda. Zahtjevi prosvjednika poslani su na adrese parlamentaraca kojima su prosvjednici poručili da im je rok do 30 travnja za ispunjenje njihovih zahtjeva inače 1. svibnja ponovno izlaze na ulicu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar