Provjerite imate li neki od rizičnih proizvoda za potrošače

Provjerite imate li neki od rizičnih proizvoda za potrošače

Nastavci za trimere koji kod korisnika mogu dovesti do smrtonosnih ozljeda, električni mikser za hranu za koji se smatra kako može dovesti do požara, plutajuće sjedalo za djecu koje predstavlja ozbiljan rizik od utapanja – samo su neki od opasnih proizvoda koji su se u posljednje vrijeme našli na tržištu Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.
Pripazite što kupujete
Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH upozoravaju sve one koji su kupili neki od proizvoda za koji je procijenjeno da je opasan, da ga ne koriste, nego vrate prodavaču. Naime, električni mikser za hranu Vivax HM-301 V povučen je s tržišta Bosne i Hercegovine jer predstavlja ozbiljan rizik od požara. Može se “pregrijati prilikom miješanja gustih sadržaja”, a nije usklađen ni s naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i standardom BAS EN 60335. Objavila je to Agencija za nadzor nad tržištem BiH. Riječ je o mikseru proizvođača MS Industrial Ltd. iz Hong Konga. Zemlja podrijetla je Kina. Iz Agencije su naveli kako je ovlašteni zastupnik izvršio mjere povlačenja s tržišta i povrata proizvoda od potrošača, kao i obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata opasnih proizvoda. Na svojoj službenoj stranici Agencija za nadzor nad tržištem BiH upozorava potrošače kako na tržištu BiH posredstvom neregistriranih internetskih trgovina fizičke osobe ili gospodarski subjekti prodaju opasne proizvode – lančane glave za trimere.
“Ti proizvodi predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače. Metalni dijelovi reznih nastavaka, koji rade na načelu mlaćenja i koji se sastoje od dvaju ili više metalnih dijelova, kao što su lanci, oštrice i sl. te njihovi spojevi, podložni su ponovljenim snažnim mehaničkim opterećenjima kada dolaze u kontakt s kamenjem, stijenama i drugim preprekama te raspadanju i izbacivanju pri velikoj brzini. Također je moguće da izbacuju kamenje uz veću energiju nego jednodijelne metalne oštrice. Sve to dovodi do rizika da rukovatelj i druge izložene osobe dobiju ozbiljne ili smrtonosne ozljede jer štitnici pričvršćeni na prijenosne ručne trimere ne mogu pružiti odgovarajuću zaštitu od povećanih rizika koji nastaju uporabom ovakvih reznih nastavaka”, upozoravaju iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.
Preporučuje se potrošačima koji su kupili ovakav proizvod da ga prestanu upotrebljavati te kontaktiraju Agenciju za nadzor nad tržište telefonskim ili elektroničkim putem
“Gospodarskim subjektima koji ovakve proizvode stavljaju na tržište Bosne i Hercegovine skrećemo pozornost da su, sukladno Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda i odluci o obliku i sadržaju obavijesti o opasnom proizvodu, dužni na tržište Bosne i Hercegovine stavljati samo sigurne proizvode. Ako znaju ili bi morali znati da proizvod koji su stavili na tržište za potrošače predstavlja rizik koji nije u skladu sa zahtjevima za opću sigurnost, dužni su o tome odmah obavijestiti Agenciju za nadzor nad tržištem BiH i poduzeti odgovarajuće radnje, uključujući povlačenje takvih proizvoda s tržišta, odgovarajuće i učinkovito upozorenje potrošača te povrat proizvoda od potrošača”, istaknuli su iz ove Agencije.
Opasno i za djecu
Alarmantno je kako je među opasnim proizvodima na koje ova Agencija upozorava i veliki broj proizvoda za djecu. Među posljednjima je kit na napuhavanje. “Proizvod predstavlja ozbiljan rizik od utapanja jer izgleda kao igračka sa strukturom iznad razine vode koja zaustavlja vjetar, na proizvodu se ne nalaze upozorenja i informacije na jednom od službenih jezika u Bosni i Hercegovini te nisu navedene informacije za potrošače na pakiranju. Također, proizvod ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u normi BAS EN 13138-3:2016”, naveli su u upozorenju iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH. U ovoj godini s tržišta su povučene i razne laserske igračke, kao i industrijske zaštitne kacige.

Autorica: Marija Medić Bošnjak
Izvor: vecernji.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar