PROZOR-RAMA: Pogled na poljoprivredu u 2018. godini

PROZOR-RAMA: Pogled na poljoprivredu u 2018. godini

Općina Prozor-Rama, obzirom na položaj, površinu, klimu, obradivo poljoprivredno zemljište, ima dobre uvjete za razvoj poljoprivrede. Uvažavajući važnost poljoprivrede, općina je u Strategiju razvoja općine  2011.-2020. poljoprivredu postavila na značajno mjesto i predvidjela cijeli niz mjera, aktivnosti i projekata za kontinuirani razvoj.

Općina Prozor-Rama raspolaže  s 21,2 tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta, što čini 44 % od ukupne površine općinske teritorije. Unutar poljoprivrednog zemljišta općina raspolaže s 8,8 tisuća hektara obradivog zemljišta. Obzirom na veliki raspon nadmorskih visina na kojima se općina nalazi (260- 2074 mnv.) različita je i klima, tako da se na području općine osjeti i submediteranska i kontinentalna, pa i planinska klima.

Klima i konfiguracija zemljišta ostavljaju mogućnost za proizvodnju voća. Voćarstvo je stoga tradicionalna grana poljoprivredne proizvodnje ovog područja, a šljiva njegova dominantna kultura, koja zauzima oko 80 % površine na ukupno 236 ha.

Ipak, proizvodnja šljive u Rami, unatoč vrlo povoljnim ekološkim uvjetima i bogatoj tradiciji, u stalnom je opadanju. Glavni krivac za to je virus šarke šljive, koji je napao i ugrozio najveći dio površina ranije zasađenih šljivom sorte požegača (bistrica, mađarica). Općina je stoga pokrenula projekt „Revitalizacija voćnjaka šljive“, pri čemu je naišla na veliki interes poljoprivrednika. Od 2017. godine u navedeni projekt uključen je 91 poljoprivredni proizvođač i podignuto 17,25 hektara novih šljivika s novim otpornijim sortama šljive. Od strane Općine financiran je sadni materijal, analiza zemlje i savjetodavne usluge.

Općenito, za potporu poljoprivredi donosi se godišnji Program utroška sredstava za razvoj poljoprivrede s kriterijima raspodjele te objavljuje javni poziv za odabir korisnika.

Poljoprivredna proizvodnja na području općine Prozor–Rama za 2018. godinu poticana je kroz slijedeće vidove:

  1. Proizvodnja Ramskog bijelog luka-češnjaka, 150 KM po dulumu,
  2. Voćarska proizvodnja –podizanje novih nasada šljive, Projekt revitalizacije voćnjaka (sadni materijal, analiza zemlje i savjetodavne usluge),
  3. Ratarska proizvodnja (pšenica, raž, ječam, heljda, zob, kukuruz i dr.), 50,00 KM po dulumu,
  4. Potpora proizvodnji kravljeg mlijeka, 0,10 KM/lit.,
  5. Potpora uzgoju muznih krava, 100 KM/grlo,
  6. Subvencija za kapitalna ulaganja i ruralni razvoj, po poslovnom planu i ulaganju,
  7. Organiziranje Sajma „Dani Šljive“,
  8. Potpora poljoprivrednim udrugama,
  9. Potpora pojedinačnim projektima poljoprivrednika

Proizvodnja  Ramskog bijelog  luka-češnjaka

Zaprimljeno 27 zahtjeva koji su obrađeni u izvještajnom periodu.

– Ukupna površina nasada bijelog luka za poticaj ; 64,5 dn

– Ukupno za  isplatu poticaja: 9.675,00 KM.

Podizanje novih nasada šljive, jesenska sadnja -Projekt revitalizacija voćnjaka:

Općina je odobrila 62 zahtjeva  poljoprivrednih proizvođača za nabavku sadnica šljive za jesensku sadnju (5 800 sadnica, 116 duluma zasađeno). Od strane Općine financiran je sadni materijal, analiza zemlje, savjetodavne usluge te obrađeni svi zahtjevi za županijski poticaj.

Ratarska proizvodnja (pšenica, raž, ječam, heljda, zob, kukuruz i dr.)

– Broj zahtjeva koji ispunjavaju uvjete: 37

– Ukupan površina nasada: 315,4 dn

– Ukupno za  isplatu poticaja: 15.770,00 KM

Potpora proizvodnji kravljeg mlijeka:

Sredstva za potporu proizvodnji kravljeg mlijeka dodjeljivala su se proizvođačima mlijeka na području općine Prozor-Rama koji  su ispunili uvjete za federalni poticaj. Općina Prozor-Rama poticala je ovu vrstu proizvodnje 0,10 KM po litru, najviše do 500 KM po prijavitelju.

Na godišnjoj razini za 2018. obrađeno je ukupno 12 zahtjeva za ukupnu proizvodnju 144 423 litara mlijeka te uplaćeno 8.217,70 KM.

Potpora uzgoju muznih krava

Sredstva za potporu uzgoju muznih krava dodjeljivala su se proizvođačima mlijeka na području općine Prozor –Rama, koji su u sustavu otkupa mlijeka i za proizvodnju mlijeka za prodaju ili preradu u domaćinstvu u visini od 100,00 KM godišnje po grlu.

Za ovu vrstu potpore zaprimljen je 121 zahtjev, nakon terenskog rada,obilaska stočara utvrđeno je da se kod 121 podnositelja zahtjeva nalazi ukupno 341 muzno grlo. Iznos isplaćen za ovu vrstu potpore je 34.100,00 KM

Subvencija za kapitalna ulaganja i ruralni razvoj

Sredstva za subvencioniranje za kapitalna ulaganja i ruralni razvoj  realizirana su kao novčana potpora po pojedinačnim zahtjevima i poslovnom planu za ulaganja:  Investicije u poljoprivredno gospodarstvo-objekte, voćnjake, investicije u poljoprivredne strojeve za biljnu i stočarsku proizvodnju, nabavka osnovnog stada i proširenje stada, ostala ulaganja u poljoprivredu.

Proizvođači koji obavljaju ili planiraju poljoprivrednu  proizvodnju,te planiraju svoj poslovni plan realizirati kroz izgradnju, sanaciju i proširenje poljoprivrednog objekata, podizanje voćnjaka, nabavku radnih strojeva, traktora, nabavku i proširenje osnovnog stada ili druga ulaganja za poljoprivrednu proizvodnju, na ovu mjeru prijavilo je se 12 poljoprivrednih proizvođača i odobreno 40.000,00 KM, koja su isplaćena u 2019. godini. Za pojedinačne manje zahtjeve pomoći poljoprivrednim proizvođačima također su izdvojena sredstva.

Upis u Registar poljoprivrednih gospodarstava i Registar klijenata

U registar poljoprivrednih gospodarstava i registar klijenata u 2018 godini, upisano je 74 poljoprivrednih gospodarstava, pa je ukupno u RPG i RK upisano 596 obiteljskih gospodarstava i klijenata do kraja 2018. godine.

Agrometeorološka stanica

Postavljena je agrometeorološka stanica  koja je instalirana u voćnjaku u Prozoru. Projekt instaliranja stanice je financiran od strane IPA fonda Europske unije, a implementator je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ zajedno s općinom Prozor-Rama i Udrugom „Eko plod“.

Agrometeorološka stanica je kompletno automatizirana stanica koja služi za praćenje mikroklimatskih uvjeta koji vladaju u nasadu, te ima mogućnost mjerenja temperature i vlažnosti zraka, tla, količinu padavina, smjer i brzinu vjetra i vlažnost lista. Podaci s ove agrostanice izravno se šalju  pomoću GPRS tehnologije na server, a koji će biti instaliran u općini i udruzi. Time je omogućeno da poljoprivredna služba može precizno određivati rokove tretiranja zaštitnim sredstvima i olakšan je izbor preparata, te se potiče korištenje preventivnih sredstava za zaštitu. Na temelju ostalih izmjerenih parametara olakšano je određivanje roka i obroka navodnjavanja, provedba agrotehničkih mjera nakon mraza ili drugih ekstremnih klimatskih uvjeta i primjena agrotehničkih mjera u klimatskim prilikama u kojima se postižu najbolji rezultati. Stanica je prilagođena svim vrstama proizvodnje tako da ju mogu koristiti voćari, vinogradari, povrtlari. Dodatna vrijednost ove stanice je što će građani i zainteresirani subjekti moći koristiti ”svježe” podatke o temperaturi, vlažnosti zraka i atmosferskom tlaku koji će se objavljivati.

 Edukacije na temu poljoprivrede

Služba za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije je  tijekom 2018. godine organizirala edukacije sa slijedećim ciljanim temama:

-Poljoprivredna proizvodnja u općini Prozor-Rama, mogućnosti daljnjeg razvoja – mr.sc. Stipo Čuljak

-Načini i modeli umrežavanja i organiziranja, prijenos znanja i iskustava,tržište – Mira Jović, izvršna direktorica UPIP-a Žepče

­- Prerada voća, povrća i ljekovitog bilja- Bernardica Barbarić, magistra prehrambene tehnologije

Subvencija  veterinarskih usluga za analizu krvi

Kroz subvencioniranje veterinarskih usluga za analizu krvi kod goveda u 2018. godine financirano s 35 KM po grlu muznih krava, steonih junica i uzgoj u sustavu krava–tele, u pravcu otkrivanja zaraznih bolesti i zdravstveno ispravnih proizvoda za tržište (mlijeko,meso).

Nakon provedenog  Javnoga poziva za animalnu proizvodnju -Subvencija veterinarskih usluga analiza krivi mliječnih krava  i steonih junica za 2018 godinu, djelatnici veterinarske  satnice „Semavet“d.o.o.  izvršili su uzimanjem uzoraka kriv na terenu za 21 vlasnika odnosno za 184 grla stoke.

Pomoć poljoprivrednim udrugama

Poznajući značaj udruživanja poljoprivrednih proizvođača u udruge, kako bi lakše ostvarili svoj cilj u proizvodnji i plasmanu proizvoda, Općina je pružala svaku pomoć registriranim poljoprivrednim udrugama kroz financijsku potporu, pomoć pri kandidiranja određenih aplikacijskih programa, stručnu pomoć i povezivanje sa višim institucijama vlasti.

Preko Udruge „Eko plod“  vršena je realizacija projekta Revitalizacija voćnjaka šljive i savjetodavnih usluga. Potpomognuto je sudjelovanje udruga na domaćem sajmu kao i drugim sajmovima na kojim su sudjelovali. Kroz ovaj oblik potpomognuti su; Ekološka udruga „Eko plod“,Udruga pčelara „Maslačak“, Sportsko – turističko ribolovno društvo „Ramske vode“, lovačko društvo. Iz Proračuna za pomoći u radu udruga izdvojeno je 161.000,00 KM, nvedeno je iz nadležne općinske službe.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar