• Prozor-Rama: Skulptura kralja Tvrtka pred novom zgradom općine Prozor-Rama
  • Prozor-Rama: Skulptura kralja Tvrtka pred novom zgradom općine Prozor-Rama
  • Prozor-Rama: Skulptura kralja Tvrtka pred novom zgradom općine Prozor-Rama
  • Prozor-Rama: Skulptura kralja Tvrtka pred novom zgradom općine Prozor-Rama
  • Prozor-Rama: Skulptura kralja Tvrtka pred novom zgradom općine Prozor-Rama
  • Prozor-Rama: Skulptura kralja Tvrtka pred novom zgradom općine Prozor-Rama
  • Prozor-Rama: Skulptura kralja Tvrtka pred novom zgradom općine Prozor-Rama
  • Prozor-Rama: Skulptura kralja Tvrtka pred novom zgradom općine Prozor-Rama
  • Prozor-Rama: Skulptura kralja Tvrtka pred novom zgradom općine Prozor-Rama

Prozor-Rama: Skulptura kralja Tvrtka pred novom zgradom općine Prozor-Rama

Skulptura bosanskoga kralja Tvrtka, rad poznatoga hrvatskog akademskog kipara Kuzme Kovačića, postavljena je ispred nove zgrade Općine u Prozoru 13. srpnja 2021. godine.

Pod vodstvom načelnika Općine Prozor-Rama, dr. Joze Ivančevića i Općinskoga vijeća posljednjeg se desetljeća intenzivno radi na uređenju, obnovi i postavljanju nove infrastrukture u općini. Posebno se to čini u općinskom središtu, u gradu Prozoru. Nakana je odgovornih da se od nedovoljno uređene i bez plana građene kasabe oblikuje gradić – općinski centar koji neće biti samo nominalno nego stvarno političko, administrativno i kulturno središte kao i doličan ambijent za stanovanje. Taj projekt je vrlo zahtjevan, jer neke stvari bi bilo lakše raditi iznova, nego ih renovirati.

U tu svrhu su već poduzeti i urađeni raznovrsni poslovi: poput vodovodne i otpadne infrastrukture, uređenja ulica i nogostupa, trgova i raskrižja, ulične rasvjete, izgradnje novih, obnove i pojačanja postojećih obrazovnih i socijalnih ustanova, kao i izgradnja nove zgrade općine.

Svjesni nimalo jednostavne društveno-političke i međuetničke klime u našoj zemlji, svjesni također teškog demografskoga stanja i iseljavanja iz naše zemlje, općinski su ljudi smatrali da baš u složenim vremenima ne treba posustajati. Zato su i postavili visoki zadatak da svoj zavičaj i općinu, a tako i njezino središte, grad Prozor, učine što ljepšim, kulturnijim i urbanijim. U tom smislu, između drugih aktivnosti, priredaba, izložbi, manifestacija, Općina je bila organizator i pokrovitelj raznih manifestacija i aktivnosti. Jedna od njih je svakako 650. obljetnica prvoga spomena «plemićkoga grada» Prozora – 13. VIII. 1366. – koja je obilježena velikim znanstvenim simpozijem i vrijednim zbornikom (Tomislav Brković, urednik, Bosanki ban Tvrtko «pod Prozorom u Rami», 2016). Simpozijem i zbornikom bacilo se novo svjetlo na povijest Rame i Prozora Tvrtkova i srednjovjekovnoga razdoblja. Pokazalo se da svaki pothvat u uređenju svoga grada traži uvažavanje prošlosti i darovane baštine.

Budući da se baština ne zadobiva pukim preuzimanjem naslijeđa, prijenosom vlasti i vlasništva, nego se baština iznova stječe i usvaja, obnavlja i oplemenjuje, načelnik Ivančević i njegovi suradnici nastojali su u kulturnom urbaniziranju Prozora povezati prošlo i današnje. S istim ciljem uradili su s posebnom pozornošću uzlazni rotor u Prozor, evociranjem na prošlost s Tvrtkovim biljegom (rad ak. kipara Petra Dolića) i modernom rasvjetom. Slično se planira i u budućnosti s nekim drugim mjestima u gradu (npr. postavljanjem spomenika gastarbajteru, novom gradskom kavanom, galerijom sa stalnom postavkom o prošlosti Rame, Ramskim trgom).

Općina Prozor-Rama te Rama kao zavičaj imaju svoje posebnosti. Osim prirodnih ljepota, ističemo arheološka nalazišta u Varvari, Gradac, stari grad Prozor. Posebno mjesto svakako je duhovno središte Ramljaka katolika na Gospinom Šćitu. A uređenjem Prozora, općinskoga središta, želi se od ovoga grada učiniti ne samo političko-administrativno, obrazovno-zdravstveno-sportsko nego i kulturno mjesto za sve žitelje općine. S tom nakanom grad se obnavlja. U tu svrhu moderno je urađena nova zgrada općine. Pred nju je postavljena skulptura bosanskoga bana i kralja Tvrtka (1353-1391). Njome se ne gleda nostalgično na prošlost, nego osnažuje dostojanstvo za nove pothvate.

Renomirani hrvatski kipar Kuzma Kovačić, poznat po svojim skulpturama Dive na Kedžari i u šćitskom dvorištu, po Gospinim i Divinim vratnicama na šćitskoj crkvi, po reljefu Majke od milosti, po jedinstvenoj Posljednjoj večeri na Šćitu, Svetom Anti na Gračacu, kao i po mnogim drugim umjetničkim djelima, prikazuje Tvrtka slično kako je ovaj vladar prikazan na svome kovanom novcu. Tvrtko sjedi na vladarskoj stolici, s krunom na glavi, u desnoj ruci mu je kraljevski znak – stilizirana «kraljevska jabuka» (zemlja/globus i križ na njoj), a u lijevoj ruci drži povelju kojom nagrađuje posjedima oko Sokola i Jajca svoga vjernoga vojvodu, plemića Vukca Hrvatinića za njegove zasluge u borbi protiv Ugara. Tu mu je povelju Tvrtko – u to vrijeme bosanski ban – napisao/uručio upravo «pod Prozorom u Rami», 13. kolovoza 1366. U predvorju nove zgrade općine nalazi se u kamenu uklesan čitav tekst ove Tvrtkove povelja na bosančici koja je svjedočanstvo prvog spominjanja Prozora kao vladarske rezidencije. Ovim se ovaj dan nudi kao i mogući prijedlog za zajednički Dan općine za sve žitelje Rame.

Kipar Kovačić iza Tvrtkovih leđa rasprostro je veliki kraljevski ogrtač kojega nose dva anđela, simboli Božje pratnje. Uz križ na «kraljevskoj jabuci», anđeli su religiozna predodžba onoga što se teološkom invokacijom označavalo da se banom i kraljem postaje i vlada Milošću Božjom ili kako u povelji stoji na samom početku: u ime Oca i Sina i Duha Svetoga… Tvrtko, katolički vladar, krunjen kao i njegov predšasnik, stric Stjepan II. Kotromanić u franjevačkoj crkvi sv. Nikole u Milima (Visoko), najmoćniji je bosanski vladar.

Tko bude dolazio poslom u općinu ili tko bude prolazio ulicom, pogled na Kovačićevu skulpturu kralja Tvrtka ulijeva ponos dugoga povijesnog trajanja. No, taj ponos treba istodobno biti praćen poštenim radom i neposustalom brigom za zajednički zavičaj i općinu, za izgradnju što kulturnijeg grada Prozora, političkoga središta svih Ramljaka. Rama i u njoj Prozor, periferija je i istodobno spojnica, «prozor» prema Neretvi i Hercegovini, Vrbasu i Bosni, prema Tomislavovom Duvnu i Jadranu. Uz to, ponovimo s fra Jeronimom Vladićem kad je govorio o grbu Rame odnosno Bosne: Rama s Bosnom ima sudbinsku povezanost «kano šipka uz bubanj» i «da je Rama što i Bosna». To svjedoči i skulptura bosanskoga kralja Tvrtka pred općinom Prozor-Rama.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar