Prozor-Rama : Svečano obilježen blagdan Svih Svetih


Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, pored Spomenika ramskim braniteljima  u Prozoru ,zapaljene su  svijeće za sve poginule i umrle ramske  branitelje.

Svijeće su zapalili predstavnici Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, općinski načelnik  dr.Jozo Ivančević sa suradnicima, predstavnici političkih stranaka, kao i rodbina i prijatelji poginulih.

Danas slična slika na području cijele ramske općine. Obilaze se groblja i prisjeća najmilijih koji više nisu s nama.

Misnim slavljima  je u  župnim crkvama i na grobljima u Prozoru, Ripcima i Rumbocima  obilježen spomen na svete mučenike, blagdan Svih Svetih, a mještani su posjetiti grobove najmilijih, zapalili svijeće i zajedno se pomolili za pokojnike.

Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a po odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga.

U nedjelju, 2. studenoga, je dan sjećanja na vjerne mrtve, Dušni dan, koji se obilježava od početka XI. stoljeća na poticaj sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona.

Po kršćanskoj tradiciji, koju su prihvatili i mnogi nekršćani, ta dva dana u godini vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, a time jačaju i svoju vjeru u zagrobni život i Božju nagradu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar