Prozorski sir dobio zlatnu medalju na 12. Međunarodnoj izložbi sira u Austriji

Udruženje proizvođača sira u Bosni i Hercegovini u suradnji s Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, a uz podršku USAID/Sida FARMA projekta, predstavilo je na 12. Međunarodnoj izložbi sira u Austriji tri sira iz naše zemlje: Livanjski sir (mljekara Eko-Puđa), Vlašićki sir (ZZ Eko Vlašić/Katun) i Prozorski sir (ZZ ProMilk).

Sirevi iz Bosne i Hercegovine predstavljeni su među ukupno 409 sireva iz Austrije, Švicarske, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Francuske, Mađarske, Italije i Luksemburga, uključujući Sloveniju i Hrvatsku.

Natjecali su se u kategoriji "Seljački sirevi", odnosno neindustrijski sirevi u kojoj su bila 192 sira.
 

Prema odluci žirija koji je brojao 42 člana, sva tri sira iz Bosne i Hercegovine nagrađena su zlatnom medaljom: Vlašićki sir od ovčijeg mlijeka zemljoradničke zadruge Eko Vlašić, Livanjski sir mljekare Eko-Puđa i Prozorski sir mljekare ZZ ProMilk.
 
"Dobiti zlatnu medalju u ovako jakoj konkurenciji je veoma dobro, a dobiti tri je odlična je promocija za naše sireve", izjavio je Omer Mrakić, predsjednik Udruženja proizvođača sira u BiH. "Sretni smo i ponosni. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja na ovoj izložbi koja je osvojila tri zlata! Moram spomenuti da je ovo prvi put da izlažemo ovdje pa je time naš uspjeh neočekivan i posebno značajan". – Kazao je Mrakić

Sirevi iz Bosne i Hercegovine predstavljeni su prvi put na ovoj međunarodnoj izložbi koja se održava svake dvije godine od 1992. godine.

Bodovanje je izvršeno na osnovu standardiziranih karakteristika za pojedini sir, uključujući vanjski i unutrašnji izgled, teksturu, miris i okus.

"Mi smo uz pomoć USAID/Sida FARMA projekta uradili mnogo na standardizaciji kvaliteta našeg sira, a rezultat potvrđuju i ove zlatne medalje. Proći će, čini se, još neko vrijeme prije nego što sireve iz Bosne i Hercegovine mognemo izvoziti na tržište Europske Unije, ali vjerujem da nadležne institucije čine sve što mogu da se to pitanje riješi", izjavio je Mrakić. 
 

Tijekom ove izložbe uspostavljen je veliki broj kontakata s proizvođačima i distributerima sira u Austriji. Promoviran je i Katalog proizvođača sira iz Bosne i Hercegovine s informacijama o 15 proizvođača. Za Vlašićki sir od ranije postoji i interes kupaca iz Turske, ali se još mora riješiti pitanje kopnenog prijevoza sira preko teritorija EU. Vlašićki sir odlično se prodaje na domaćem tržištu, ali bi se izvozom mogla povećati proizvodnja i zaposliti još ljudi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar