fbpx
PROZVALI SU GA NOVIM BOBANOM Na Park mladeži stigao ofenzivni veznjak Villarreala!

PROZVALI SU GA NOVIM BOBANOM Na Park mladeži stigao ofenzivni veznjak Villarreala!

Ostalo je normalno da hrvatski nogometaši u tinejdžerskoj dobi odlaze u inozemstvo. Alen Halilović koji je nedavno navršio 18 godina otišao je u Barcelonu,Mario Pašalić je sa 19 godina potpisao za Chelsea. Tin Jedvaj još nije bio navršio 18 kad je potpisao za Romu (sad je na posudbi u Leverkusenu), Marko Livaja je zaigrao za Inter sa 18 godina (on je sad u Rubinu iz Kazana), a tek godinu stariji je bio Josip Radošević kad je debitirao za Napoli. Puno je takvih primjera…

Ali ima i obrnutih slačajeva: da se mladi igrači vraćaju (ili dolaze) u HNL da bi stekli seniorsko iskustvo jer se ne uspijevaju probiti u nemilosrdnoj konkurenciji koja vlada u inozemstvu. Jedna takva priča vezana je uz Filipa Faletara, 19-godišnjaka (rođen je 2. travnja 1995.), koji je označen jednim od većih talenata hrvatskog nogometa. Faletar iz španjolskog Villarreala stiže u Park mladeži, u redove RNK Splita.

Faletarova priča je jako zanimljiva. Dečko je rodom iz Rame, iz sjeverne Hercegovine, ali je s obitelji živio u Beču. Tamo je i počeo s nogometom te je igrao za Rapid. Još kao 15-godišnjaka zapazili su ga skauti Villarreala na jednom turniru i ponudili mu da s obitelji preseli u Španjolsku. Otad je Filip član Villarreala, u kojem je igrao za sve mlade selekcije. Vrlo brzo je za njega saznao Ivan Gudelj koji ga je pozvao u kadetsku reprezentaciju Hrvatske, a Faletar je danas član U-19 reprezentacije Hrvatske, baš u generaciji Pašalića, Jedvaja i društva… Sutra će biti u kadru mlade selekcije izbornika Nenada Gračana koji ga je nedavno vodio u Kinu na turnir U-19 gdje je Faletar zabio dva gola Kini i Novom Zelandu.

Faletar je ofenzivni veznjak, jak na lopti, kreator i strijelac, kojeg je Villarreeal dovodeći označio čudom koje će vrijediti desetke milijuna eura. Dečko je trebao biti novi Zvone Boban ili Robi Prosinečki. Još to može postati, ali sigurno ne u Villarrealu gdje je Faletar igrao za mladu momčad te nije dobio priliku zaigrati u seniorskoj konkurenciji što mu je bila ambicija. S obzirom da mu ugovor sa "žutom podmornicom" istječe za koji dan (30. lipnja 2014.) odlučio je otići iz Španjolske i potražiti klub u kojem će igrati i afirmirati se.

Split je bio najbrži i najkonkretniji (interes je pokazala i Rijeka) pa će Faletar početkom srpnja biti predstavljen kao novo pojačanje splitskih "crvenih" koji sezonu otvaraju u četvrtak u Parku mladeži prvom utakmicom 1. pretkola Europske lige protiv Mike iz Armenije.

Izvor: jutarnji.hr

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar