Prva izvedba opere “Nikola Šubić Zrinjski” (1876.)

Prva izvedba opere “Nikola Šubić Zrinjski” (1876.)

Opera je praizvedbu imala u tadašnjem Narodnom kazalištu na zagrebačkom Gornjem gradu, na uglu Markovog trga i današnje Ćirilometodske ulice (Starogradska vijećnica). Dirigirao je sam Ivan pl. Zajc, piše povijest.hr.

Libreto za operu Nikola Šubić Zrinjski napisao je Hugo Badalić, književnik iz Slavonskog Broda, a nastala je na temelju Zajčevog operetnog zbora U boj! (na stihove Franje Markovića).

Radnja opere događa se u rujnu 1566. u vrijeme osmanske opsade utvrde Siget i prati Zrinskog, njegovu obitelj i časnike koji odolijevaju višestruko brojnijem neprijatelju. Iako je osmanski sultan Sulejman Veličanstveni umro, njegovu smrt najbliži podređeni skrivaju kako ne bi došlo do pobune među vojnicima. Opsada se odužuje i Nikola shvaća da im nema spasa. Njegova kći Jelena traži od svog zaručnika i sigetskog časnika da ju ubije. Nikola se svečano oblači, spali sve blago i kreće u časnu smrt zadnjim jurišem uz poklić „U boj, u boj!“. Njegova žena Eva zatim spali utvrdu.

Iako su prve kritike stručnjaka bile negativne, publiku je opera oduševila. Do danas je izvedena više od 1 300 puta u Hrvatskoj i diljem svijeta. Posebno impresivna bila je izvedba u Japanu 2006. kad je pjesmu U boj, u boj! izveo zbor od 1 000 članova pod ravnanjem maestra Katsuakija Kozaija.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar