Prva žena izliječena od HIV-a nakon transplantacije matičnih stanica

Prva žena izliječena od HIV-a nakon transplantacije matičnih stanica

Pacijentica s leukemijom u Sjedinjenim Američkim Državama postala je prva žena i treća osoba do sada koja se izliječila od HIV-a nakon što je dobila transplantaciju matičnih stanica od donatora koji je bio prirodno otporan na virus koji uzrokuje AIDS.
Slučaj 64-godišnje žene također je prvi koji uključuje korištenje ćelija iz pupčane vrpce, što je noviji pristup koji bi liječenje mogao učiniti dostupnim većem broju ljudi, piše ABC. Otkako je primila ćelije za liječenje akutne mijeloične leukemije – karcinoma koji počinje u koštanoj srži – žena je bila u remisiji i oslobođena od virusa 14 mjeseci, bez potrebe za snažnim tretmanima protiv HIV-a poznatim kao antiretrovirusna terapija.
Dva prethodna slučaja dogodila su se kod muškaraca koji su primili odrasle matične ćelije kao dio češćeg postupka transplantacije koštane srži. – Ovo je sada treće izvješće o izlječenju u ovom okruženju i prvo kod žene koja živi s HIV-om – navodi u saopćenju predsjednica Međunarodnog društva za AIDS Sharon Lewin.
Slučaj je dio veće studije koju podržava SAD, a vode je dr. Yvonne Bryson sa Univerziteta Kalifornija u Los Angelesu (UCLA) i dr. Deborah Persaud sa Univerziteta Johns Hopkins u Baltimoreu
Studija prati 25 osoba s HIV-om koje su podvrgnute transplantaciji matičnim ćelijama uzetim iz pupčane vrpce za liječenje raka i drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja. Transplantacija matičnih ćelija vrši se prijenosom stanica s jedne osobe na drugu. Postoje tri izvora matičnih ćelija koje se koriste u transplantaciji: koštana srž, okolne krvne matične stanice ili, kao najnoviji pristup, pupčana vrpca.
Znanstvenici vjeruju da osobe razvijaju imunološki sustav koji je otporan na HIV. Krv koja teče kroz posteljicu i popčanu vrpcu ima visoku koncentraciju matičnih ćelija, a to je ono što se dobiva transplantacijom koštane srži, prema istraživanju Johnsa Hopkinsa. Stanice se prikupljaju nakon rođenja djeteta prije nego što se pupčana vrpca i posteljica ukloni, navodi se u istraživanju. Ako majka odluči darovati krv iz pupčane vrpce, matične ćelije se izvlače odmah nakon rođenja djeteta.
Profesor Lewin kaže da transplantacija koštane srži nije održiva strategija za izlječenje većine ljudi koji žive s HIV-om, ali izvješće o liječenju matičnim ćelijama uzetim iz pupčane vrpce potvrđuje da je izlječenje HIV-a moguće i dodatno jača korištenje genske terapije kao održive strategije za HIV lijek.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar