Prve izbjeglice prešle hrvatsku granicu

Prve izbjeglice prešle hrvatsku granicu

Skupina od 20-tak izbjeglica prešla je hrvatsku granicu mimo međunarodnih graničnih prijelaza između Srbije i Hrvatske, uočili su ih hrvatski policajci i doveli u Tovarnik, potvrdio je Hini u srijedu ujutro oko 8,30 sati glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoj Džigumović.
„U tijeku je postupak njihove registracije“, rekao je Džigumović.

Prema pisanju medija većina izbjeglica su Sirijci i Afganistanci.

Nakon mađarske odluke o zatvaranju granice prema Srbiji, srbijanske vlasti su odlučile autobuse s izbjeglicama preusmjeravati prema Hrvatskoj. Tako su autobusi koji su dosad zbjeglice prevozili iz prihvatnog centra u Preševu prema Mađarskoj u utorak navečer na vjetrobrane postavili novo odredište: Šid, odnosno međunarodni prijelaz izmeđ Srbije i Hrvatske Šid -Tovarnik.

Reutersov kamerman u srijedu je vidio desetke izbjeglica koji preko polja kukuruza stižu na srbijansku granicu s Hrvatskom, nakon što je najmanje deset autobusa preusmjereno s rute prema Mađarskoj.
Srbijanski mediji prenose da su preusmjereni autobusi s izbjeglicama koji su preko Makedonije stigli na jug Srbije i koji su ih dosad prevozili na sjever prema granici s Mađarskom.

Odredište im je grad Šid na granici između Srbije i članice EU-a Hrvatske, nakon što je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom.

Reutersov kamerman snimio je dolazak jednog autobusa s najmanje 50 izbjeglica koji su se potom preko polja kukuruza uputili prema Hrvatskoj.
Na hrvatskim graničnim prijelazima s Republikom Srbijom još nema pojedinačnih niti grupnih dolazaka izbjeglica iz Sirije, izjavio je Hini u srijedu ujutro oko 7,30 sati glasnogovornik Policijske vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović.

Na hrvatskom graničnom prijelazu Tovarnik prema Srbiji od ponoći se nalaze volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa zbog najavljenog mogućeg vala izbjeglica, potvrdila je jutros Hini glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić.
Došli su na poziv načelnika Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije, a imaju pripremljena materijalna sredstva za prihvat – vodu, setove za prvu pomoć, deke, akrtikle za osobnu higijenu i drugo, dodala je.

Na terenu na GP Tovarnik je 11 članova tima Crvenog križa, od kojih su četvoro iz Središnjeg ureda iz Zagreba, a 11-oro su članovi interventnog tima Crvenog križa u Vinkovcima.
Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar