Prve izbjeglice stižu u Hrvatsku

Prve izbjeglice stižu u Hrvatsku

Nakon što je Mađarska  jučer zatvorila granice,  dio izbjeglica koje prevoze  iz Preševa preusmjeren je prema granici s Hrvatskom. Tijekom noći stigli su u Šid. Nešto prije 6 sati ujutro stigao je autobus s oko 60 izbjeglica na autobusni kolodvor u Šid. 

Riječ je uglavnom o ženama, djeci i muškarcima mlađe životne dobi, koji su zatim pješice krenuli put graničnog prijelaza Šid, odnosno Tovarnik, javila je HRT-ova novinarka Kristina Pešić Biondić.  

No nešto prije samoga graničnog prijelaza Šid, kaže, 500-tinjak metara prije, skrenuli su na sporedni, kukuruzni put, očito želeći izbjeći granicu, ili točnije, izbjeći registraciju. Radi se o tome da se ne želi registrirati, da bi mogli zatražiti azil u drugim zemljama. No ne razmišljaju svi jednako, stigla je i manja skupina, od oko 15 izbjeglica, u policijsku postaju u Tovarniku. Treba reći da je ovo prvi od autobusa za koje srbijanski mediji javljaju da su još sinoć krenuli s juga Srbije put Hrvatske. 

Podsjetimo da je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jučer izjavio da će se u Tovarniku s izbjeglicama postupati prema međunarodnim konvencijama, odnosno da se moraju registrirati kako bi se ustanovilo imaju li pravo na pomoć ili ne. Isto tako, šef granične policije rekao je da Hrvatska ima 20.000 policajaca, njih šest tisuća čuva državne granice, pa ukoliko kolegama u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji bude poterbna pomoć, šalju je iz unutrašnjosti. 

Kao što je poznato, Mađarska je zatvorila granicu, pa te autobuse koji su se gotovo do jučer kretali put srbijansko-mađarske granice, navodno i srbijanska policija sada usmjerava prema našim granicama.

Podsjetimo da je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jučer izjavio da će se u Tovarniku s izbjeglicama postupati prema međunarodnim konvencijama, odnosno da se moraju registrirati kako bi se ustanovilo imaju li pravo na pomoć ili ne. Isto tako, šef granične policije rekao je da Hrvatska ima 20.000 policajaca, njih šest tisuća čuva  državne granice, pa ukoliko kolegama u Vukovarsko-srijemskoj, 

HRT-ovi su reporteri na terenu cijelu noć. U Jutarnjoj kronici Hrvatskog radija u javljanju uživo dopisnik HRT-a Davor Lončarić javio je kako izbjeglice ne idu na službeni prijelaz, već poljskim putevim, kroz voćnjake, prema Tovarniku. Zrinka Perić, dopisnica HRT-a javlja da ti ljudi padaju s nogu od umora, djeca su iznemogla i gladna.
hrt

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar