Prvi hodočasnici Staze Gospi Sinjskoj

U organizaciji HGSS-a iz Splita 29.5.2015. godine od Solina prema Šćitu i Rami počelo je prvo organizirano hodočašće Stazom Gospi Sinjskoj. Hodočasnička grupa od devetoro hodočasnika krenula je iz Solina, ispred svetišta Majke Božje Solinske koju je predvodio proslavljeni hrvatski alpinist Stipe Božić. 

Ovo je bila prilika da se prođe cijela staza u nekoliko etapa i snimi promotivni film o toj hodočasničkoj stazi. Do Etno sela u Grabovici hodočasnicima je trebalo tri dana, da bi se u nedjelju 31.5.2015. godine od Etno sela do Tomislavgrada nastavilo dalje prema Šćitu. Na tome dijelu Staze Gospi Sinjskoj priključili su se planinari PD Orlova stina Tomislavgrad, njih šestorica. Ovo je ujedno bila prva ekipa koja se pridružila hodočasnicima tijekom puta.Također, treba podsjetiti da su se i tomislavgradski maratonci  pridružili  hodočasnicima  na svoj način,  istrčavši ovu  dionicu. Na pola puta spomente dionice, na  odmarališnoj točci na Privali, svi su se sudionici odmorili i okrijepili pićem. Bila je to prigoda i za fotografiranje svih sudionika hodočašća.  

Prolaskom kroz sela izazvali smo pozitivne reakcije. Bilo je i onih koji su svojim gostoprinstvom nudili kolače i osvježavajuća pića. Po dolasku u Tomislavgrad svim sudionicima priređen je ručak koji je vrhunski spremio Tome Vujević „Ladni“ potvrdivši svoje kulinarsko umijeće. Za vrijeme ručka dogovoreno je da najesen, uoči „Male Gospe“, organizira hodočašće od Šćita prema Solinu uz sudjelovanje ovih dviju grupa.

Ako Bog da, bit će to prvo hodočašće koje će povezati ova dva grada i svetišta što ih povezuje Staza Gospi Sinjskoj preko čudotvorne slike Gospe Sinjske za 300. godišnjicu kako je slika iz Rame prenesena u Solin, a zatim u Sinj.

Peta etapa do Šćita je odgođena zbog obveza gospodina Stipe Božića, ali će se nastaviti uskoro. Tim dijelom staze ići će se obrnuto, od Šćita prema Tomislavgradu.

Vidimo se na etapi Staze Gospi Sinjskoj od Šćita do Tomislavgrada.

tomislavcity

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing