Prvi put nakon izbora sastali se predstavnici dva HDZ-a

Prvi put nakon izbora sastali se predstavnici dva HDZ-a

Prvi put nakon izbora za isti stol, da razgovaraju o suradnji, sjeli su predstavnici dva HDZ-a. Naime, u srijedu su u Mostaru neformalni sastanak održali predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Ljubo Bešlić i glavni tajnik HDZ-a 1990 i šef Kluba zastupnika ove stranke u Skupštini HNŽ-a Ilija Cvitanović. Kako doznajemo, poziv je stigao iz HDZ-a BiH, a u drugom HDZ-u su ga prihvatili.

Povod za neformalni sastanak koji je održan izvan stranačkih prostorija, bilo je formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Naime, jedanaest mjeseci od izbora HDZ BiH i SDA ne mogu formirati Vladu HNŽ-a. Posljednji rok koji su javnosti dali stranački šefovi HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović bio je četvrtak 17. rujna. No i taj dan je prošao, a od Vlade HNŽ-a ništa.

Sve razine

Međustranački dogovor HDZ-a koji ima 11 zastupnika u Skupštini HNŽ-a  i SDA koji ima sedam zastupnika bio je da SDA osigura nedostajuća dva glasa kako bi Vladu formirali na principu šest pozicija HDZ-u i šest SDA-u. No, u SDA je u međuvremenu došlo do velikih unutarstranačkih neslaganja te njihova dvojica zastupnika iz Čapljine i Stoca ne žele dati potpis podrške za Vladu, jer su nakon 19 godina povratničke općine ostale bez ministarstva.

S druge strane, iako u SDA tvrde kako su osigurali sve potrebne ruke, potpise za podršku Vlade koje traži mandatar Nevenko Herceg ipak ne dostavljaju.

Budući da je SDA ranije iznijela stav kako je HDZ 1990. poželjan partner za vlast u Federaciji podrška je zatražena i u HNŽ-u.  Iz “devedesetke” su izrazili spremnost da sudjeluju u vlasti, ali na svim razinama i na programskim principima.
Odluka vrha  HDZ-a 1990. je, kako nema podrške na slijepo i bez prethodnog dogovora na višoj razini koji bi uključivao programsku osnovu za djelovanje vlasti u Federaciji s popisom prioriteta na kojima treba raditi i uz opasku kako HDZ 1990. u tom dogovoru neće biti opterećen pozicijama.
Pretpostavka tom dogovoru, poručili su ranije iz HDZ-a 1990. je dogovor dva HDZ-a koji imaju najveći hrvatski legitimitet.

Ponuda

Nakon toga uslijedio je poziv iz HDZ-a BiH. Do službenih informacija sa sastanka jučer se nije moglo. Ni Bešlić ni Cvitanović nisu odgovarali na pozive. Ipak, iz izvora bliskih HDZ-u BiH doznajemo kako je Bešlić predložio “devedesetki” da traži srpsko ministarstvo u Vladi HNŽ-a koje je inače u kvoti SDA. Za to ministarstvo SDA još nije predložila ime i najvjerojatnije bi se moglo usuglašavati s hrvatskim partnerima, ako SDA ne osigura potrebne glasove. Iz “devedesetke” su navodno odbili bilo kakvu mogućnost da sudjeluju u vlasti bez hrvatskih pozicija. Konkretni pomaci nisu napravljeni, ali navodno nisu ni zatvorena vrata suradnji.

Iz HDZ-a BiH ranije su prijedlog SDA da HDZ 1990. uđe u federalnu vlast i da se na taj način osigura parlamentarna većina u Federaciji označili kao neprihvatljiv. No, s druge strane ni SDA nije pretjerano zainteresirana za partnerstvo s SBB-om koje forsira HDZ BiH.

Problemi u SDA

U SDA su problemi nastali kada su predložena imena pet ministara, dok šesto srpsko nije ni dano.

Tako je prijedlog da ministri iz Mostara budu Suad Hasandedić za građenje i Rašid Hadžović  za obrazovanje, iz Konjica Adnan Faladžić, ministar financija i Suad Balić, pravosuđa te iz Jablanice Ajdin Teletović, ministar turizma. Resor gospodarstva trebao bi pripasti ministru iz srpskoga naroda i to nekome iz Mostara.

Nakon ovoga zastupnici iz Čapljine i Stoca Ajman Šoše i Zlatko Hadžiomerović ne žele podržati takav sastav Vlade.

 Odlučit će Čović

I u redovima HDZ-a BiH još nisu posložene kadrovske kockice. Za sada je još uvijek sporno tko će biti ministar branitelja. Borba se vodi između Marina Ćorića i Olivera Solde . Navodno je do problema došlo i oko Ministarstva zdravstva koje želi zadržati Mladen Bošković dosadašnji ministar i predsjednik stolačkog HDZ-a koji kontrolira čak tri zastupnika HDZ-a u Skupštini. Konačnu riječ oko ovih neslaganja, kažu u HDZ-u BiH dat će predsjednik stranke Dragan Čović.
dnevni-list.ba
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar