Prvi rezultati popisa stanovništva tek krajem svibnja

Prvi rezultati popisa stanovništva tek krajem svibnja

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić potvrdio je da će prvi rezultati popisa stanovništva u BiH biti objavljeni od 28. svibnja do 15. lipnja, a to su broj stanovnika, starosna struktura, vjerska, etnička i jezička obilježja.

On je to izjavio na Konferenciji o popisu stanovništva pod nazivom "Popis 2013. u BiH – Objavljivanje podataka: Iskustva iz regije i mogućnosti upotrebe i vizualizacije podataka".

Popis stanovništva u BiH održan je u listopadu 2013. a prvi rezultati očekuju se nakon nešto više od godinu i pol. Ranije je najavljeno da će objava rezultata popisa stanovništva ići sukcesivno od sredine 2015. do sredine 2016. godine, a konačni rezultati će se objavljivati u popisnim knjigama, na stranicama triju statističkih institucija u BiH, te na stranici Popis2013.

Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Hrvatske Marko Krištof kazao je da su prvi rezultati popisa stanovništva u Hrvatskoj bili objavljeni tek dvije godine nakon popisa, jer je to najveća i najvažnija statistička akcija.

''Tehnologija nam danas omogućava da se rezultati popisa stanovništva objave brže nego prije, ali dok se prekontroliraju sve varijable i tablice, potrebno je mnogo vremena'', naglasio je.

Direktorica Zavoda za statistiku Crne Gore Gordana Radojević istaknula je da su u njenoj zemlji najviše pažnje izazvali podaci o etičko-nacionalnim karakteristikama stanovništva.

''Nakon toga, fokus je bio na broju stanovnika, raspoređenost prema regijama, obrazovna struktura te podaci koji su bitni za pristup europskim fondovima'', naglasila je Radojević.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Velike Britanije u BiH, a cilj je doprinos javnom dijalogu o temi prezentacije i upotrebe podataka iz popisa stanovništva.
/bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing