Prvu pizzu „naručio“ je biskup

Prvu pizzu „naručio“ je biskup

Prva, ikada zabilježena, dostava popularnog talijanskog jela – pizza bila je za jednog katoličkog biskupa i to čak u 10. stoljeću.

Pizza je omiljena hrana mnogih, a godišnje ju konzumira milijarde ljudi diljem svijeta. Dok je ovo omiljeno jelo – kakvo danas poznajemo – izumljeno u Napulju u Italiji, čini se da ipak potječe još stoljećima ranije – kada su davni preci svom kruhu dodavali raznovrsne preljeve i druge sastojke.

Prva uporaba riječi pizza pronađena je u dokumentu pohranjenomu u arhivu katedrale Sv. Erazma i Marciana – Santa Maria Assunta u talijanskoj Gaeti. Dokument naslovljen Codex diplomaticus cajtanus bio je ugovor o najmu korištenja mlinova i okolnog zemljišta koje je tada bilo u vlasništvu Crkve. Tako je dogovoreno da će, sin vojvode Marina II. Bernarda, najamninu biskupu Gaeta plaćati u pizzama. „Svake godine na svetkovinu Božića – Rođenja Gospodinova, Vi i Vaši nasljednici dužni ste nama i našim nasljednicima najam mlinova i zemljišta prepisan od prijašnjeg biskupa i bez optuživanja, platiti s 12 pizza, svinjskom plećkom i bubrezima, slično tako i na Uskrs – Uskrsnuće Gospodinovo – 12 pizza i nekoliko kokoši“, stoji u dokumentu.

Otkriće ovoga dokumenta podrobno je objašnjeno u izvješću Giuseppea Nocce, povjesničara koji se bavi kulturom hrane i predavača na Institutu za hranu, catering i ugostiteljske usluge u Formii. U svom izvješću ušao je u trag etimologiji pizze kroz godine. Dok je dokument pisan srednjovjekovnim latinskim, korištenje riječi pizza je prva uporaba žargonskog talijanskog jezika.

Dokument ne donosi samo prvu uporabu pizze, nego ujedno i njezinu prvu dostavu te prvi „pizza party“, a i ovu deliciju svrstava u bogatu kršćansku gastronomsku ponudu.

KT

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar